BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy energiaszolgáltatóknál tárt fel hiányosságokat a MEKH

A MEKH 56 millió forint bírságot szabott ki három energiavállalatra, mivel késve válaszoltak fogyasztói megkeresésekre, ezzel megsértve a szolgáltatásminőségi követelményeket. Az MVM Next csak figyelmeztetést kapott.

A szolgáltatásminőségi követelmények megsértése miatt egy szolgáltatót figyelmeztetésben részesített, háromra pedig összesen 56 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A fogyasztók védelmében a MEKH határozatokban rögzíti a szolgáltatók tevékenységének minimális minőségi követelményeire és elvárt színvonalára vonatkozó mutatókat. 

MVM
Nagy energiaszolgáltatóknál tárt fel hiányosságokat a MEKH / Fotó: MVM Zrt.

Az engedélyesek előírt kötelessége többek között az ügyfelektől érkező dokumentált megkeresések megválaszolására vonatkozó határidők betartása, mely szerint a szolgáltatónak 15 napon belül minden dokumentált fogyasztói megkeresésére reagálnia kell. A MEKH fogyasztóvédelmi hatáskörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a földgáz- és villamosenergia-engedélyesekre vonatkozó szolgáltatásminőségi követelmények teljesítését. Az ellenőrzések tárgya egyrészt a garantált szolgáltatásokra, másrészt az ügyfélkapcsolati szolgáltatásminőségre vonatkozik.

A MEKH villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatókra, valamint elosztókra vonatkozó fogyasztóvédelmi vizsgálatai ezúttal négy villamosenergia-szolgáltató:

  • az MVM Démász Áramhálózati Kft.,
  • az Elmű Hálózati Kft.,
  • az Opus Titász Áramhálózati Zrt.,
  • és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

esetében tártak fel hiányosságokat a fogyasztói megkeresések megválaszolásával kapcsolatban. Az engedélyesek adatszolgáltatásán alapuló, 2023. évre vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy a szolgáltatók számos esetben késve válaszolták meg a fogyasztók megkereséseit, ezáltal nem tartották a MEKH határozataiban előírt határidőket.

A jogsértés szankciójaként a hivatal összesen 56 millió forintnyi bírsággal sújtotta a szolgáltatókat.

A MEKH az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatót, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján figyelmeztetésben részesítette, és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon a határozatban foglalt követelmények megsértésétől. A MEKH legutóbb év elején vizsgálta a szolgáltatásminőségi követelmények 2022. évi teljesítését, és tárt fel hiányosságokat: akkor hat engedélyessel szemben összesen 129 millió forint bírságot szabott ki.

Talált valamit az energiahivatal, gyorsan csiszolt rajta

A MEKH megváltoztatott két olyan részletszabályt, amelyeket akkor lehet alkalmazni, amikor az energiahatékonysági intézkedésekből származó megtakarítást számolják el. A módosítás az energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer katalógusának tartalmára vonatkozik. A katalógus használata segíti magát az elszámolást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.