BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy István: a magyar uniós elnökség irányt mutatna a közös agrárpolitika kapcsán

Nagy István szerint a magyar elnökség célja a termelőkre és a tagállami hatóságokra háruló új adminisztratív és költségvetési többletterhek elkerülése, továbbá elengedhetetlen, hogy megfelelően ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazására.

A magyar európai uniós elnökség célja, hogy a tanácsi következtetések formájában mutasson irányt az új Európai Bizottságnak a 2027 utáni közös agrárpolitika főbb irányai kapcsán, különös tekintettel arra, hogy milyen modell alapján történjenek a közös agrárpolitika forrásainak kifizetése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Strasbourgban.

Summit Of Ministers Of Agriculture Of The Three Seas Region
Nagy István szerint közös feladat az uniós mezőgazdasági ágazat versenyképességének a helyreállítás / Fotó: NurPhoto via AFP

A miniszter az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakbizottsága előtt ismertette a magyar elnökség agrárágazati prioritásait. Szerinte a források kifizetése minden európai gazdának a legfontosabb kérdés.

A miniszter beszédében elmondta, hogy a gazdaközpontú uniós agrárpolitika a magyar uniós elnökség központi prioritásai közé tartozik. A tárcavezető kiemelte, hogy a mezőgazdasági prioritások a versenyképes, a válságálló, a fenntartható, a gazdabarát és a tudásalapú mezőgazdaság. Mint mondta, közös feladatnak számít az uniós mezőgazdasági ágazat versenyképességének a helyreállítása, amelyet jelentősen lerontott a klímaváltozás okozta rendkívül időjárás, 

a terjedő, állat- és növénybetegségek, a megemelkedett inputköltségek vagy a harmadik országokból érkező import.

Nagy István úgy véli, hogy a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világértékeinek megőrzésében is. Hangsúlyozta, hogy szakítani kell azzal a téves meggyőződéssel, hogy a mezőgazdaságra és a gazdákra a klímaváltozás okozójaként tekintenek. 

Továbbá elengedhetetlen, hogy megfelelően ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazására. Hangsúlyozta, hogy a tudásalapú és innovatív mezőgazdaság megteremtése elengedhetetlen a fenntarthatósági célok teljesítésének eléréséhez és a versenyképesség növeléséhez. A politikus kitért arra is, hogy a magyar elnökség célja

 a termelőkre és a tagállami hatóságokra háruló új adminisztratív és költségvetési többletterhek elkerülése.

Az állatok szállítás közbeni védelméről szóló javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértői szintű, stratégiai és szakmai eszmecserére helyezi a magyar elnökség a hangsúlyt a körültekintő szabályozás kialakítása érdekében.

Nagy István: sok pénzt osztanak ki a legkisebb gazdálkodóknak

A mintegy harmincmilliárd forint keretösszegű felhívásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek is pályázhatnak majd – mondta az agrárminiszter. Nagy István hozzátette, a legkisebb gazdálkodóknak szóló pályázati felhívás tervezete október 12-ig véleményezhető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.