BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tér vissza az élet a normális kerékvágásba az áramszünet után Kubában

Az elektromos hálózatot nem sikerült teljesen helyreállítani. A kubai áramszolgáltató szerint a termelés messze elmarad a kereslettől az áramszünet után is.

Noha eredetileg csak szerdáig maradtak volna zárva az iskolák és az üzletek a múlt pénteki áramszünet miatt Kubában, a hatóságok végül úgy döntöttek, hogy vasárnapig meghosszabbítják az intézkedést.

kuba
Kuba úszó erőműveket állított szolgálatba az áramszünet kezelése érdekében / Fotó: AFP

Az elektromos hálózat összeomlása utáni helyreállítást az Oscar hurrikán is hátráltatta, különösen a sziget keleti részén. Az egyébként is élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiánnyal küzdő országot különösen rossz pillanatban sújtják a legfrissebb csapások, így nem csoda, hogy 

a fővárosban, Havannában és több helyen az utcára vonultak az emberek.

A vihar miatt a hatóságok szerint heten vesztették életüket, miközben a fegyveres erők közel 500 főt menekítettek ki elszigetelt területekről. Több mint négyezren pedig továbbra is óvóhelyeken tartózkodnak, miután a vihart követő villámárvizek házakat, utakat, mezőgazdasági területeket rongáltak meg, de villanyoszlopokat is téptek ki, ezzel is nehezítve az elektromos hálózat helyreállítását – írja a Reuters.

Az ENSZ szerdán közölte, hogy segíteni fogja a hurrikán utáni helyreállítást. Azonban Kuba áramszolgáltatója szerdán azt közölte, hogy mintegy harmadával a kereslet alatt lehet az áramtermelés a szigeten, így zavartalan ellátásra továbbra sem lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.