BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óraátállítás: a BKK szerint csak néhány járatot fog érinteni az átállás

A legtöbb járat zavartalanul fog közlekedni hajnali 2 és 3 óra között. A BKK tájékoztatása szerint az óra átállítása csupán néhány éjszakai járatot fog érinteni, így nem számítanak jelentős fennakadásra.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. Az óraátállítás Budapesten csak néhány éjszakai járat közlekedését, menetrendjét érinti.

FRANCE - WINTER TIME - CLONAS, Óraátállítás: a BKK szerint csak néhány járatot fog érinteni az átállás
Óraátállítás: a BKK szerint csak néhány járatot fog érinteni az átállás / Fotó: Hans Lucas via AFP

A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fővárosban 

a jellemzően óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekedő éjszakai járatok téli és a nyári időszámítás szerint is járnak hajnali 2 és 3 óra között, 

így az óraigazítás a 6-os villamos és az éjszakai autóbuszok túlnyomó többségének közlekedésére sem lesz hatással. A társaság ismertetése szerint néhány éjszakai járat csak a nyári időszámítás szerint indul el a végállomásokról, vagy csak téli időszámítás szerint közlekedik 2 és 3 óra között. A részletekről a BKK weboldalán tájékozódhatnak a fővárosban közlekedők.

Visszatérő kérdések az óraátállítás körül

A téli és nyári időszámítás előnyeiről és hátrányairól szinte a bevezetése óta zajlanak a viták, és hiába volt már az Európai Bizottság részéről 2018-ban javaslat az óraátállítás nélküli életre, az átállítást egyelőre továbbra is alkalmazni kell az Európai Unióban. Igaz, az egyre több online, önmagától szinkronizálódó eszköz korában már egyre kevésbé kell az órákat valóban manuálisan átállítani, a biológiai óránk évente kétszeri megborítása viszont számos hátránnyal jár – egyes feltételezések szerint a közúti balesetek száma is nő az átállás utáni időszakban.

Magyarországon több felmérés is azt bizonyítja, hogy a lakosság közel kétharmada a nyári időszámítás mellett teszi le a voksát, mert ebben az esetben tovább lenne világos a téli hónapokban – ez az arány egyébként illeszkedik az európai kutatásokhoz is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.