BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Orbán Viktor: Nem azért vagyunk az unió tagja, mert olyan, amilyen – éles vita az Európai Parlamentben

A magyar kormányfő a strasbourgi Európai Parlamentben szólal fel. Orbán Viktor a magyar soros elnökség célkitűzéseit ismerteti.

A magyar miniszterelnök a strasbourgi Európai Parlamentben szólal fel szerda délelőtt. Orbán Viktor a magyar soros elnökség célkitűzéseit ismerteti. „Én személyesen is másodszor látom el ezt a feladatot, álltam már itt önök előtt, másodszor mutatom be önöknek a magyar elnökség programját” – mondta el a kormányfő Strasbourgban.

Fotó: AFP

A miniszterelnök felsorolta, hogy a magyar soros elnökség alatt  alatt indult el az európai szemeszter nevű gazdaságpolitikai koordinációs folyamat. Hozzátette, hogy 

az első magyar elnökség alatt fordult elő utoljára, hogy az unió sikeresen lezárt egy csatlakozási folyamatot, Horvátország csatlakozását még 2011-ben 

„Változnia kell az uniónak, a magyar elnökség a változás hangja, annak katalizátora kíván lenni, döntéseket hozni nem tud, csak javasolni” – fogalmazott. 

Azt is mondta, hogy az unió versenyképessége csökken, az árak magasabbak, mint a versenytársaknál, az orosz energiáról való leválással jelentősen csökkent a GDP is. Orbán Viktor szerint az európai vállalatok fele az energiaköltségekre tekint a legfőbb akadályként. A kormányfő elmondta, hogy az energiát intenzíven használó iparágak esetében, a termelés 10-15 százaléka esett vissza.

Orbán Viktor úgy látja, hogy 

az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti termelékenységi szakadék kialakulásának fő oka a digitális technológia, és Európa lemaradása tovább nő. 

Hozzátette, hogy az európai cégek feleannyit költenek kutatásra és fejlesztésre a GDP arányában, mint az Egyesült Államok vállalatai.

A magyar elnökség célja, hogy elfogadjunk egy új európai versenyképességi megállapodást az Európai Tanács budapesti informális ülésén november 8-án

– mondta Orbán Viktor.

 

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Szeretném az intézményi ciklus elején egyértelművé tenni, hogy a tagállamok ezen a téren gyors és határozott fellépést várnak az európai intézményektől. Várjuk, a tagállamok várják az adminisztratív terhek csökkentését – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a tagállamok a megfizethető energia biztosítását,  a zöld iparpolitikát, a belső piac erősítés a tőkepiaci uniót, és a kereskedelempolitika szélesítését várják a, blokkosítás helyett 

Orbán Viktor elmondta, az Európai Unió dinamikusan fejlődő akkumulátoripara ilyen siker.

Elmondta, hogy a magyar elnökség egy javaslatot tesz, hogy jöjjön létre a Schengen-csúcstalálkozók rendszere. A kormányfő elmondta, hívjanak össze rendszeresen Schengen-csúcstalálkozókat a schengeni térség állam és kormányfőinek részvételével. 

A magyar kormányfő azt is mondta, hogy mindez az európai gazdálkodók létbiztonsága veszélyben van. „Az élelmiszertermelés és élelmiszerbiztonság stratégiai jelentőségű kérdés minden ország számára és az uniónak is” – mondta Orbán Viktor

Úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökség a közös európai problémákra keres megoldásokat, amik a józan ész talaján állnak.

Nem azért vagyunk az unió tagja, mert olyan, amilyen, hanem mert tudjuk, milyen lehetne

 – mondta, hozzátéve, hogy mi egy sikeres unióban vagyunk érdekeltek. „Tegyük újra naggyá Európát” – zárta Orbán a felszólalását.

Ursula von der Leyen:  tízmillió ok van arra, hogy továbbra is együtt alakítsuk a jövőnket

Az Európai Bizottság elnöke azzal kezdte, hogy a klímaváltozás egyre több veszélyes helyzetet eredményez, ezeket szerinte csak közösen lehet megoldani. Ursula von der Leyen elmondta, hogy Ukrajna a harmadik háborús télnek indul neki. A néppárti biztosság elnöke szerint 

vannak olyanok, akik az orosz-ukrán háborúért nem a támadót, hanem a megtámadott felet teszik felelőssé. 

VON DER LEYEN, Ursula
Fotó: Purger Tamás

A holland politikus szerint csak akkor lehet igazságot békét kiharcolni, ha Ukrajna pénzt és fegyvert kap. Ursula von der Leyen is szót ejtett a Draghi-jelentésről, ő is a versenyképesség előtt álló akadályok megszüntetése mellett érvelt. „Szeretnénk csökkenteni az akadályokat a vállalatok előtt a határon át nyúló működésben” – mondta.

Azt is mondta hogy 

meg kell erősíteni a Frontexet, de ehhez több európai együttműködés kell-

Elmondta, hogy háború kitörése után célként tűzte ki az EU, hogy elszakadnak az orosz olajtól és hogy diverzifikálják az energiaforrásokat. Szerinte azonban a magyar kormány csak azt keresi, hogy tud az orosz olajnál maradni.

Emlékeztetett, hogy Magyarország második alkalommal tölti be az EU soros elnökségét. Az első alkalom 2011-ben volt. Ebből az alkalomból Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Az 1956-os forradalmárok nyomdokaiba lépünk. És az európai egység ügyét kívánjuk szolgálni. Európának egységesnek kell maradnia, hogy megállja a helyét. Európának egységesnek kell lennie”. 

Ursula von der Leyen hozzátette, hogy ez akkoriban igaz volt, és ma is igaz. „Befejezésül hadd szóljak a magyar emberekhez. Egy család vagyunk. Az önök története a mi történetünk. Az önök jövője a mi jövőnk. Tízmillió magyar tízmillió jó ok arra, hogy továbbra is együtt alakítsuk a jövőnket” – mondta.

Orbán Viktor reagál a felszólalásokra

„Láthatóan önöket nem érdekli a magyar uniós elnökség programja, tiszta politikai propaganda, amit csinálnak” – mondta Orbán Viktor. Ursula von der Leyennek azt mondta, hogy 

szerencsétlen dolog, amit csinál. Régebben nem mondott volna ilyeneket a bizottság elnöke. 

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság korábban egy semleges testület volt, és az volt a dolga, hogy „a politikai vitákat félretolja”.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy 

Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna ne veszítsen, akkor stratégiát kell váltani. Itt azt javaslom, ezt fontolják meg.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy minden háborúban kell, hogy legyen diplomáciai munka is, kommunikáció, kapcsolattartás. Hozzátette, ha ezek nem történnek meg, akkor „mélyebbre megyünk a háború bugyrába”. Közölte, az a helyzet, hogy vesztésre állunk az ukrán fronton. „És önök itt úgy tesznek, mintha ez nem így lenne” – mondta Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar kormányfő azt is mondta, hogy méltánytalan a bizottság elnöknek az a vádja, hogy Magyarországon kiengedik az embercsempészeket. Közölte, Magyarország letartóztatja az embercsempészeket, és kitoloncolja őket az országból, és ha visszatérnek, kétszer olyan hosszú ideig kell majd börtönben maradniuk. „Mi megszabadítottuk Európát több mint kettőezer embercsempésztől” – jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar országgyűlésben van kétharmados többsége a kormányzó pártnak, de soha nem fordulhatott volna elő az, az Európai Palamentben tettek.

Hozzátette, Magyarországon hiába van kétharmada a kormánypárti képviselőknek, az ellenzék minden pártja mindig megkapta azokat a bizottsági pozíciókat, amik megilletik őket. 

De önök megfosztották a patriótákat ettől is. Önök akarnak bennünket kioktatni demokráciáról? Ez a képtelenség!

– jelentette ki.

Orbán Viktor reagált Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoport vezetője szavaira is:  „Weber elnök úr azt mondta, hogy senki se áll szóba velünk. Ez súlyos sértés azokra nézve, akik szóba álltak velünk. Ezek szerint ők senkik” – mondta Orbán Viktor.

 „És ha már ön nem riadt vissza a személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egy személyes megjegyzést. 

A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, hogy vannak konfliktusok közöttünk. 2019-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy ön nem lehetett bizottsági elnök”

 –  üzente a magyar miniszterelnök. Hozzátette, hogy támogatta volna Webert, csak a néppárti politikus azt nyilatkozta, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. „Hát nem lehet. Ezért haragszik rám” – mondta.

Orbán Viktor azt is  mondta, hogy Magyarország transzparensen kereskedik, de 

számos ország, Ázsián keresztül kikerülve a szankciókat, fedett módon kereskedik az oroszokkal.

Orbán Viktor elmondta, az Európai Unió havonta egymilliárd dollárral többet exportál bizonyos közép-ázsiai országokba, mint az orosz-ukrán háború előtt. Közölte, a háború kitörése óta 8,5 milliárd dollár értékben vásároltak török vagy indiai finomítókból valójában orosz olajat, és bennünket kritizálnak.

„Az igazság az, hogy nem azért jöttem ide, hogy ezeket a tényeket az önök fejére olvassam. Eszem ágában sem volt. Azért jöttem, hogy bemutassam a magyar elnökség programját. Szerettem volna elmondani, hogy baj van. 

Szerettem volna elmondani, tisztelt frakcióvezetők, hogy versenyképességi baj van, hogy migrációs válság van, hogy változtatni kell, 

és van néhány javaslata a magyar elnökségnek, amit tárgyalunk a többi kormányfővel, de szeretnénk, ha a parlament is támogatna, ezért jöttem ide. Önök pedig egy ilyen pártpolitikai összecsapást csináltak ebből a találkozóból. Ezt mélyen sajnálom. De nem fogok adós maradni önöknek. Egyikőjüknek sem. Ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.