BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor rendkívüli tájékoztatót tart

A magyar kormányfő szerdán mutatja be Magyarország uniós elnökségi programját az Európai Parlamentnek. A miniszterelnököt kedden a sajtó, szerdán pedig a képviselők kérdezhetik. Orbán Viktort várhatóan keményen bírálni fogják.

Starsbourgba érkezett Orbán Viktor, hogy szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén megtartsa hetek óta várt beszédét Magyarország uniós elnökségi prioritásairól. A magyar miniszterelnök várhatóan Magyar Péterrel, a Tisza Párt elnökével és európai parlamenti képviselőjével is vitázik. Orbán a Fidesz magyar kihívójával most először áll szóba a nyilvánosság előtt.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. április 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
. A magyar miniszterelnököt kedden a sajtó, szerdán pedig a képviselők kérdezhetik.
Orbán Viktort kedden a sajtó, szerdán pedig az európai parlamenti képviselők kérdezhetik Strasbourgban / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Szokatlan módon, Orbán Viktor csapata már az ülés előtti napon, kedd délutánra összehívott egy sajtótájékoztatót, mellyel megágyazhatnak a magyar álláspontok szerdai ismertetésének.

A szerdai esemény jelentősége, hogy többszörös – legutóbb a dunai árvíz miatti – csúsztatás után, a magyar miniszerelnök hivatalosan bemutathatja Magyarország uniós elnökségi prioritásait 2024 második félévére az Európai Parlamentnek.

Amire Orbán Viktor számíthat az Európai Parlamentben

Orbán beszédét követően a képviselők kérdezhetnek a magyar kormányfőtől. Habár a Fidesz tagja a harmadik legnagyobb csoportosulásnak, a Patriótáknak, a rivális pártcsaládokból várhatóan sok kritikát kap Orbán Viktor.

Az Európai Néppárt – amelynek a Fidesz 2021-ig tagja volt – „konfrontálódást” ígért üzenetében az X közösségi oldalon. A csoport tagja a Tisza Párt, így Magyar Péter képviselő is, aki várhatóan felelősségre vonja a miniszterelnököt, hogy nem teljesíti az Európai Uniós Bírósága ítéletét, ami miatt Magyarországnak napi egymillió eurós bírságot kell megfizetnie.

Daniel Freund zöld párti képviselő pedig a Transparency International Magyarországgal összefogva „Hol van a pénzünk, Orbán úr?” címmel kiállítást rendezett, amelyben megkérdőjelezik az uniós pénzek hazai elköltésének tisztaságát – jegyezte meg a Politico

A szerdai ülésen várhatóan szóba kerül az is, hogy Bóka János európai ügyekért felelős miniszter hétfőn jelezte, Magyarország szeretne kimaradni a migrációs paktumból

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.