BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási fordulat: a rendőrség ismét megszólalt az eldobott palackok gyűjtögetéséről

A rendőrség nem bünteti azokat, akik kiveszik a visszaváltható palackokat a kukákból.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) közlése szerint a szemetesekbe dobott betétdíjas csomagolások gyűjtése, majd visszaváltása szabálysértésnek minősül, ami 

nagy összegű bírsággal, akár elzárással is sújtható.

_LI_3216
A rendőrség nem bünteti azokat, akik kiveszik a visszaváltható palackokat a kukákból /  Fotó: Laczkó Izabella / MTI

Azt is közölték, hogy a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló törvény szabályozza. Ennek értelmében 

a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek egészen addig, amíg ezek a Mohu vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek.

Ebből pedig az is következik, hogy a közterületen talált 50 forintos palackok nem gazdátlanok, hanem valakinek a tulajdonát képezik, azonban a rendőrség hétfői közleménye teljesen felülírja a korábban ismertetett állításokat. „A hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése felelősség. Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy 

a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető

– írja a Police.hu.

A rendőrség úgy folytatja, hogy „közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra”. A rendőrség ezért szem előtt tartja, hogy „melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek”. 

Éppen ezért pusztán az, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, nem ad okot rendőri intézkedésre. 

„Utóbbival csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik. A rendőrségnek ugyanis nem az a célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek” – írja a rendőrség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.