BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország és Ukrajna civilek tízezreit evakuálta

Az orosz és az ukrán hatóságok több tízezer embert telepítettek ki a határ menti területekről a heves harcok miatt, a jövőben pedig tovább ezrek evakuálása várható. Mindkét fél tagadja, hogy civileket venne célba, mégis sok civil veszti életét a harcokban.

Az ukrán hatóságok mintegy 37 ezer lakost evakuáltak Szumi területéről, köztük mintegy 6400 gyereket. Az Ukrajna és Oroszország északkeleti határán fekvő terület az oroszországi Kurszkkal szemben található, melyet az elmúlt hetekben az orosz hadsereg hevesen támadott drónokkal és tüzérséggel.

Zajlik a civilek evakuálása / Fotó: AFP

Kijev az előző hónapban rendelete el a régió kiürítését, amely még nem fejeződött be, ezért több ezer ember kitelepítése várható a jövőben, miután nem csitulnak a harcok. Keleti szomszédunk mellett Oroszország is hasonlóan jár el: több mint 30 ezer embert, köztük 8 ezer kiskorút evakuált az Ukrajnával határos területekről.

Tatjana Moszkalkova orosz emberjogi biztos szerint a lépés azért szükséges, mert az ukránok rendszeresen támadják a határ menti régiókat, ezért a menekülteket ezer ideiglenes szállásközpontban helyezték el Oroszország-szerte. Mindkét fél tagadja, hogy civileket venne célba, mégis magánemberek ezrei haltak meg mindkét oldalon.

Moszkalkova azt is közölte, hogy több mint ezer kurszki orosz állampolgár került ukrán fogságba, akik továbbra is ismeretlen helyen tartózkodnak. Az orosz emberjogi biztos adatait a Reuters nem tudta megerősíteni, Kijev pedig nem reagált a számokra.

Újabb települést foglaltak el Donyeckben az oroszok

Az orosz erők elfoglalták Mihajlivka települést a donyecki régióban – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be orosz előretörésről, Ukrajnában 18, a kurszki régióban pedig öt megkísérelt ellentámadás visszaverése mellett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.