BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pandadiplomácia: a washingtoni állatkert egy év után újra kapott pandákat

Berlinben pedig szerdától lehet megnézni az augusztusban született pandakölyköket. A világ összes pandája a kínai állam tulajdona, így annak különös jelentősége van, hogy mely országok kapnak ilyen állatokat kölcsön.

Washingtonba érkezett Kínából egy pandapár, így az amerikai főváros állatkertjében közel egy év után ismét láthatók pandák. A tavalyi év végén ugyanis visszaküldött Kínába három pandát a kölcsönszerződés lejárta után, amit sokan az amerikai–kínai viszony romlásaként érzékeltek.

Panda offspring at Zoo Berlin
Az egyik pandakölyök, ami a berlini állatkertben született / Fotó: AFP

A pandák érkezése jelképes üzenet is

A Kínától csak bérelhető, ám meg nem vásárolható állatokból az amerikai főváros utoljára huszonnégy éve kapott, így a most megérkezett pandákat is jelképes diplomáciai üzenetként értelmezik. A pandák érkezése a kapcsolatok fokozatos javulására utal, hiszen Peking előszeretettel él a pandadiplomácia eszközével. Az állatokat Kína tíz évre adta most kölcsön, éves bérleti díjuk egymillió dollár.

A pandák jelentőségét jelzi, hogy az állatok kérdése Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján is szóba került tavaly.

A két ország közötti viszony fagyosságát jelezte, hogy tavaly annak a lehetősége is felmerült, hogy az Egyesült Államok pandák nélkül maradhat.

A pandapár a Panda Express névre keresztelt különleges teherszállító géppel érkezett, külön-külön ketrecben, jelentős répa- és bambuszkészlettel az utazáshoz. A Szecsuánból érkezett Pao Li névre hallgató hím és Csing Pao nőstény hároméves.

A berlini állatkertben született pandakölyköket szerdától már a látogatók is megtekinthetik

A berlini állatkertben szerdától lehet megnézni az ott augusztusban született pandabébiket, melyek hiába születtek német földön, szintén a kínai állam tulajdonának számítanak. A berlini állatkert nőstény pandája, Meng Meng (Kis Álom) és a hím, Csiao Csing (Kis Kincs) – 2017 júniusa óta élnek a berlini állatkertben.

Meng Meng először öt évvel ezelőtt adott életet utódjának, az augusztusban született pandabébik most akkorák, mint egy nyúl. 

A két kispandát délután lehet megtekinteni az állatkertben, de erre csak egy óra áll rendelkezésre.

A berlini állatkert felnőtt pandáit annak idején Angela Merkel akkori kancellár és Hszi Csin-ping mutatták be, jelezve az állatok diplomáciai jelentőségét is. A berlini pandák kölykei várhatóan három-négy év múlva utaznak Kínába, amikor elválasztják őket. Ez történt Meng Meng első ikerpárjával, Pittel és Paule-val is 2019. augusztus 31-én.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.