BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
harvard

Pénzhiány a világ egyik legjobb egyeteménél – és erről a diákok tehetnek

Rengeteg támogató fordult el a nagy amerikai egyetemektől, amiért nem számoltak le az Izrael-ellenes tüntetésekkel. Emiatt idén 14 százalékkal kevesebb adományt kapott a Harvard, amely nagyrészt az öregdiákjai jótékonyságából tartja fenn magát.

A Harvard Egyetem adományai 14 százalékkal csökkentek a június 30-án véget ért pénzügyi évben, miután a legnagyobb támogatói és gazdag öregdiákjai hátat fordítottak a vezetőségnek az izraeli-palesztin konfliktus körüli tüntetésekre adott gyenge válaszok miatt.

harvard
Az erőszakos diáktüntetések és a növekvő antiszemitizmus miatt elmenekültek a Harvard adományozói / Fotó: AFP

A nyugati világ leggazdagabb egyeteme számára nyújtott összes adomány az egy évvel ezelőtti 1,05 milliárd dollárról 896 millióra csökkent, hála az intézményt hónapokig fojtogató diáktüntetéseknek, amelyek végül Claudine Gay elnök lemondásához vezettek.

Ez a visszaesés elsősorban az egyetem alapítványát érintette, amelyekből az ösztöndíjakat és a tehetségtámogatói programokat finanszírozzák.

Ezzel szemben a napi kiadásokat vezető működési alap idén is növekedést könyvelhetett el, és a kezelt vagyon 9 százalékkal 528 millió dollárra emelkedett.

A visszaesést Alan Garber elnök csütörtökön azzal magyarázta, hogy az egyetem legnagyobb támogatói, az öregdiákok az izraeli háború miatt kirobbant diáktüntetések, valamint az arra adott gyenge vezetőségi válasz miatt amiatt aggódnak, hogy adományaikat nem megfelelően használja fel az intézmény.

A Harvard áldozatul esett a közel-keleti háborúnak

A Hamász 2023. október 7-i támadására adott izraeli válaszlépések miatti diáktüntetések az elmúlt tanév nagy részében szinte teljesen leállították több nagy amerikai egyetem, köztük a Harvard és a Cambridge működését is.

Az akciót a Gay és más vezető személyiségek is támogatták, annak ellenére, hogy több támogató, köztük Bill Ackman is arra figyelmeztetett, hogy a tüntetések felerősítik az antiszemitizmust és a nyugat-ellenességet az intézményen belül.

A Harvard csak azután lépett fel a tiltakozó diákok ellen, amikor a támogatók tömegesen kezdték el bejelentetni, hogy leállítják adományaikat az egyetem számára – az ezt követő vezetői lemondások és a diákok elleni fegyelmi eljárások ellenére azonban sokan máig nem tértek vissza.

Sokkal konzervatívabb pénzügyi stratégiát kell kialakítanunk. Az alapítványnak a közeljövőben sokkal agresszívabban kell értéket teremtenie, hogy abból fenntarthassuk az egyetemet 

– magyarázta Narv Narvekar, az alapítványt kezelő Harvard Management Company vezérigazgatója a Financial Timesnak, aki korábban óriási hibának nevezte, hogy a politikát hagyták beszivárogni az intézmény falai közé.

Izraeli háború: tüntetések és erőszak söpör végig az Egyesült Államok egyetemein

Már több száz egyetemistát vettek őrizetbe az Egyesült Államokban a palesztinbarát tüntetéseken. A diákok több egyetemi kampuson sátortáborokat vertek fel, és azt követelik, hogy az intézmények szakítsák meg a kapcsolatot az izraeli partnereikkel.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.