BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: Oroszország kész a kompromisszumra, de van, amiből nem enged

Az orosz elnök szerint Moszkva kész tárgyalni, Kijev nem hajlandó rá. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy most nincsenek érdemi tárgyalások a felek között.

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának adott interjújában, de részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban, mivel szerinte most nincsenek érdemi tárgyalások, a szemben álló fél elutasítja ezeket.

Putyin BRICS
Vlagyimir Putyin Kazanyban látta vendégül a BRICS-államokat / Fotó: AFP

Azt azonban kihangsúlyozta, hogy a végkimenetnek mindenképp Oroszország javát kell szolgálnia, és a harctéri realitásokból kell kiindulnia, ezen a téren nem készülnek engedményeket tenni, nem lesznek cserealkuk.

Putyin nyitott lenne a török javaslatokra

Putyin emlékeztetett, hogy Törökország többször vállalta a közvetítő szerepét a felek között. Elmondta, hogy a török elnök tanácsadója, Ibrahim Kalin, a török Nemzeti Hírszerző Szervezet igazgatója közvetlenül New Yorkból hívta fel Jurij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadót, és javaslatot tett az ukrán fél nevében. Az orosz elnök szerint ők beleegyeztek ebbe, de másnap az ukrán elnök nyilvánosan kijelentette, hogy nem fog tárgyalni.

„Ez irracionális viselkedés, amelyet nehéz kiszámítani. Így pedig nem lehet terveket készíteni. Ezért most arról beszélni, hogy megállapodunk-e valamiben, és hogy miben tudnánk megállapodni, egyszerűen korai még” – mondta ezzel kapcsolatban Putyin, aki ígéretet tett arra, hogy tanulmányozni fogja a török fél által hozzá eljuttatott iratokat, de ehhez időre van szükség. Az orosz elnök hozzátette, hogy Erdogan ismét felújította arra vonatkozó javaslatait, hogy folytassák a kapcsolattartást a fekete-tengeri hajózással és néhány más kérdéssel kapcsolatban. Putyin szerint Moszkva ezt soha nem is utasította el.

Putyin és Erdogan szerda este találkozott Kazanyban. Megbeszélésükön a hivatalos tájékoztatás szerint véleménycserét folytattak az orosz–ukrán háborúról és a közel-keleti térségben fokozódó feszültségről is. Szó esett az orosz–ukrán fogolycserék kérdéséről is.

Guterres is elmondta álláspontját Kazanyban

Az orosz elnök csütörtök éjjel Kazanyban, a BRICS-országok csúcstalálkozója alkalmából, a tömörülés soros elnökeként fogadta António Guterres ENSZ-főtitkárt. A világszervezet vezető tisztségviselőjének hivatala szerint a megbeszélésen a Fekete-tengeren való szabad hajózásról volt szó. A megbeszélésen a főtitkár kifejezte meggyőződését, hogy a hajózás szabadságának biztosítása a Fekete-tengeren kiemelkedő fontosságú Ukrajna, Oroszország, valamint a globális élelmiszer- és energiabiztonság szempontjából egyaránt. Guterres teljes mértékben támogatja az ez irányú tárgyalások folytatását, és elismerését fejezte ki a Törökország által végzett munkáért.

A BRICS-csúcs résztvevői azonnali tűzszünetet sürgettek a Gázai övezetben és Libanonban, és hangsúlyozták, hogy a térségben a további eszkaláció megakadályozására van szükség.

A Fekete-tengeri gabonakezdeményezést 2022. július 22-én írták alá Isztambulban. Ez tette lehetővé az ukrajnai gabona és műtrágya exportját három olyan kijelölt ukrán kikötőből, amelyek orosz tengeri blokád alatt álltak. Az alku egyben garantálta Oroszország számára, hogy folytathatja a gabona- és műtrágyaszállításokat, és hogy ezek mentesülnek a nemzetközi büntetőintézkedések alól.

Putyin pénteken arról is beszélt, hogy Ukrajna elvesztette a Kurszki területen harcoló csapatai felett a stabil irányítást, ezért a bekerített katonák nem is igazán vannak tudatában annak, hogy milyen helyzetbe kerültek. Hozzátette, hogy kísérletek történnek a körülzárásból való kitörésre.

A Kreml hazugságnak nevezte a The Wall Street Journal állítását, miszerint Putyin rendszeresen beszél Elon Musk amerikai milliárdossal. Dmitrij Peszkov egy nyilatkozatában kijelentette, hogy az orosz elnök mindössze egyszer, még 2022-ben kommunikált Muskkal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.