BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában riasztották a vadászgépeket a Fekete-tenger partján

Az ismeretlen objektum 19 óra körül repült be a román szárazföld fölé Eforie térségében, és még 20 percen keresztül folytatta útját az ország belseje felé, majd eltűnt a radarok képernyőjéről.

Romániában egy a Fekete-tenger felől érkező, a szárazföld fölé 14 kilométeres mélységben berepülő azonosítatlan légi célpont miatt riasztották csütörtökön a vadászgépeket és figyelmeztették a polgári lakosságot is.

Tactical Leadership Programme in Albacete
A román légierő két F-16-os harci gépe szállt fel / Fotó: AFP

A román védelmi minisztérium (MAPN) közleménye szerint a radarok 17 óra körül észlelték a szárazföld felé közeledő célpontot a Mihail Kogalniceanu légi támaszponttól 150 kilométernyi távolságra. A katonai parancsnokság által leadott riasztás nyomán a spanyol légierő Romániában légtérvédelmi járőrszolgálatot teljesítő két F-18-as, valamint a román légierő két F-16-os harci gépe szállt fel.

A mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenetekkel a civil lakosságot is figyelmeztették, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy ezek híján maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre.

A célpont 19 óra körül repült be a román szárazföld fölé Eforie térségében, és még 20 percen keresztül folytatta útját az ország belseje felé, majd eltűnt a radarok képernyőjéről. A MAPN szerint a négy vadászgép egyikének sem sikerült vizuális kontaktust teremtenie a radarok által észlelt tárggyal, és az eddigi adatok alapján egy becsapódási zóna létezése sem valószínűsíthető.

A légiriadót 20 óra 15 perckor lefújták és a vadászgépeket visszarendelték.

Vasúttársaságot hozott létre Románia a csúful járt CFR helyett

A tervek szerint a Carpatica Feroviar váltaná fel az évek óta veszteséges CFR-t. Romániában jelenleg 39 vasúttársaság működik, közülük 34 rendelkezik árufuvarozási engedéllyel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.