BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Aftermath of an air attack in Ukraine's Donetsk Oblast

Az orosz-ukrán háború 959. napja: Sorra esnek el a kelet-ukrajnai települések, két újabb falu került orosz kézre

Az orosz hadsereg két kelet-ukrajnai települést is megszerzett, ami a Donbasz régió elfoglalásáért folytatott hadjárat legújabb eredménye.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg ellenőrzése alá került két donyecki falu, Zolotaya és Niva Zorjane. A harcokról szóló hivatalos ukrán beszámolók nem tettek említést arról, hogy elvesztették a párszáz fős települések feletti ellenőrzést.

Aftermath of an air attack in Ukraine's Donetsk Oblast
Közel 3 éve tart az orosz–ukrán háború / Fotó: Anadolu via AFP

Az orosz haderő az elmúlt hetekben sorra szerzi meg a kelet-ukrajnai településeket: hétfőn a Donyeck melletti Grodivka elfoglalását jelentette be Moszkva, miközben kezdetét vette a háború előtt 32 ezres Toreck ostroma is, a város egy része már orosz kézre került.

A legnagyobb skalpnak a Bahmuttól délre fekvő Vuhledar számít. A konfliktus előtt 15 ezer lakosú település egy magaslaton helyezkedik el, ahonnan az ukrán csapatok nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudták támadni az Azovi-tenger mentén végig haladó orosz logisztikai útvonalakat, elsősorban Mariupol térségében.

Orosz kézre került október eleje óta többek között 

Volodimir  Zelenszkij reményével ellentétben az ukrán hadsereg meglepetésszerű behatolása az oroszországi Kurszkba nem vonta el az orosz főerőket a donyecki frontról, a kelet-ukrajnai orosz offenzíva lassan, de tovább halad előre. Ez azt jelenti, hogy az orosz–ukrán háborúban egyelőre nem következett be fordulat.

A hajóról sem sikerült kirakodni az európai lőszerszállítmányt - az oroszok már a kikötőben bombázták porrá

Az orosz katonák az Iskander-M rakétarendszert használva semmisítettek meg egy konténerhajót, amely lőszert szállított az ukrán fegyveres erőknek, és az odesszai régióban található Juzsnij kikötőben kezdték kirakodni. A szóban forgó felvételt az orosz védelmi minisztérium október 6-án tette közzé.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.