BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
svéd migráns

Migránsválság: a határok helyett külföldön szórná a pénzt a svéd kormány

Stockholm a kibocsátó országok fejlesztésével állítaná meg a bevándorlókat. Ezzel azonban rövid távon sem a tömeges migrációt, sem pedig a Svédországot megnyomorító migránsbűnözést sem tudnák megállítani.

Svédország új stratégiája a kibocsátó országok fejlesztése révén csökkentené az illegális migrációt – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Benjamin Dousa nemzetközi együttműködésért felelős miniszter.

svéd migráns
A svéd kormány a kibocsátó országok fejlesztésével állítaná meg a bevándorlókat / Fotó: AFP

Ludvig Aspling, az egyik jobboldali kormánypárt, a Svéd Demokraták szóvivője a tájékoztatón azt mondta, „a kialakítandó hosszú távú együttműködés célja az illegális migráció alapvető okainak a fejlesztések révén történő megszüntetése, ami az érintett országok békéjének, biztonságának és stabilitásának a helyreállítását is elősegítené”.

A négyéves, 2028-ig szóló fejlesztésisegély-stratégia 3 milliárd svéd korona – mintegy 106 milliárd forint – juttatás segítségével kívánja csökkenteni a Svédországba és az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlást 

– emelte ki a miniszter.

Hozzátette: további cél, hogy a bevándorlók mielőbb térjenek vissza a hazájukba. A kibocsátó országokban és a tranzitországokban található infrastruktúrát és a befogadóközpontok színvonalát javítani akarják, további cél pedig az, hogy a visszatérő migránsok szakmát tanulhassanak, és munkát találni is segítenének nekik. Hangsúlyozta továbbá, hogy a svéd kormány a migrációs útvonalakon tapasztalható emberkereskedelem ellen is harcolni kíván.

A radikálisan jobboldali Svéd Demokratákat is magába foglaló, két éve hatalmon lévő svéd kormány már hozott a migráció visszaszorítását célzó intézkedéseket: szigorították a családegyesítés feltételeit, idén szeptemberben pedig arról döntöttek, hogy 2026-tól a jelenleginél jóval magasabb összeget, 359 ezer korona (12 millió forint) segélyt adnak majd azon migránsoknak, akik hajlandók önként visszatérni a hazájukba.

Svédország fejenként 12 milliót fizetne a migránsoknak, hogy menjenek haza

Jelentős pénzösszeggel ösztönözné a migránsok önkéntes hazatérését a svéd kormány. Az eddigi fejenként járó 880 euró (körülbelül 348 ezer forint) juttatást 2026-tól 30 ezer euróra (11 millió 860 ezer forint) emelnék, ezzel támogatva, hogy minél több menedékkérő térjen vissza a származási országába.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.