BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Marburg viruses, illustration

Újabb halálos betegség fenyegeti az emberiséget

Bár Ruandában csak pár tucat beteget regisztráltak, a terjedést azonnal meg kell állítani. A koronavírus után és a majomhimlővel párhuzamosan most a Marburg-vírus bukkant fel Afrikában, a betegség pedig hosszú és fájdalmas halált okozhat.

A világ még mindig lábadozik a két éve véget ért koronavírus-járvány után, ám most úgy tűnik, hogy egy újabb gyilkos betegség fenyegeti az emberiséget: bár sokan csak legyintenek a majomhimlőre, annak afrikai gócpontjaitól egy kőhajításnyira egy sokkal veszélyesebb kór terjed: a Marburg-vírus.

Marburg viruses, illustration
Az Ebola halálos rokona, a Marburg-vírus futótűzként terjed Afrikában / Fotó: Science Photo Library via AFP

A vírust először 31 emberben azonosították, akikben egy dolog volt a közös: mindannyian arról számoltak be, hogy korábban Ugandából importált afrikai zöld majmokkal kerültek kapcsolatba. Legtöbben orvosok és laboratóriumi dolgozók voltak, akik az állatok szöveteiből akartak vakcinákat előállítani a gyermekbénulás ellen.

Hamarosan azonban egyre súlyosabb tüneteket kezdtek tapasztalni:

  • kezdetben lázra, fejfájásra és izomfájdalmakra panaszkodtak;
  • állapotuk tovább romlott, hánytak és hasmenést kaptak;
  • többen pedig szervi elégtelenség következtében elhunytak.

Ezért az Ebola egyik rokona, a Marburg-vírus felelős, mely bár nem annyira ismert, de ugyanolya pusztító és fertőző, mint pár évvel ezelőtt nemzetközi pánikot szító társa.

Nyugatra a betegség először 1967-ben jutott el, ahol három városban okozott súlyos járványkitöréseket: Frankfurtban, Belgrádban és a németországi Marburgban – ez utóbbiról kapta a nevét a betegség, amely visszatérésétől a virológusok évtizedek óta rettegnek.

Marburg-vírus: a következő világjárvány?

Többnyire azonban csak néhány szubszaharai afrikai országban, különösen Ugandában fordul elő. Tavaly azonban először jelent meg Egyenlítői-Guineában és Tanzániában. A múlt hónapban pedig a halálos vírus elérte Ruandát.

Hétfőig 56 megerősített esetet regisztráltak, a legtöbbet a fővárosban, Kigaliban, és ez a harmadik legnagyobb feljegyzett járványkitörés. Most félő, hogy átterjedhet a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságra, amely a helyi polgárháborúk és éhínségek miatt mintegy 7 millió menekülttel rendelkezik, a betegség terjedése pedig köztük szinte megállíthatatlan lesz.

Úgy tűnik, hogy a Marburg- és Ebola- fertőzések kitörései egyre gyakoribbá válnak, és kiterjesztik hatókörüket. A világnak fel kell készülnie arra, hogy a globális kereskedelmen keresztül bármikor továbbterjedhetnek az ilyen brutális betegségek 

– mondta Craig Spencer, a Brown Egyetem sürgősségi orvosa a Financial Timesnak.

Szerencsére a nyugati országok ennek megfelelően fokozzák az óvintézkedéseket. Hétfőn az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azt tanácsolta, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak Ruandába, ha nem feltétlenül szükséges, és október 14-től a hazatérő utazókat közegészségügyi szűrővizsgálatnak vetik alá, ha az előző három hétben jártak az országban.

A Marburg és az Ebola a filovírusoknak nevezett víruscsaládba tartozik. Zavaró módon a Marburg-vírusos betegséget, ahogy azt szaknyelven nevezik, két, egymástól kissé eltérő vírus okozhatja: a névadó Marburg-vírus és a vele szorosan rokon Ravn-vírus, amelyet először 1987-ben azonosítottak.

Tíz éven belül jöhet egy újabb koronavírus-szerű világjárvány

A következő évtizedben gyakrabban kerülhetnek át vírusok állatról emberre, csak a gyors vakcinafejlesztés akadályozhatja meg, hogy egy újabb világjárvány a koronavírushoz hasonlóan sok áldozatot szedjen.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.