BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berágott Kijev, Ukrajna nem fogadja az ENSZ-főtitkárt

António Guterres a közeljövőben Ukrajnába szeretett volna látogatni, az orosz útja miatt ezt azonban Kijev elutasította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem fogadja António Guterres ENSZ-főtitkárt az oroszországi útja miatt – közölte az elnöki hivatal egyik forrása a BBC-vel. Mint ismert, Guterres részt vett a Kazanyban tartott BRICS-csúcstalálkozón, melyen Vlagyimir Putyinnal külön tárgyalt.

Kijevnek nem tetszett a kézfogás / Fotó: AFP

António Guterres a közeljövőben Kijevbe szeretett volna látogatni, azonban elutasították ezt a törekvését az orosz útja miatt, melynek során igazságos békére szólított fel Ukrajnában, valamint kijelentette, hogy Oroszország megsértette az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi jogot.

Az ENSZ-főtitkár egyben arról beszélgetett Putyinnal, hogy létre kell hozni a fekete-tengeri biztonságos hajózásról szóló megállapodást, amely alapvető fontosságú lenne a globális élelmezésbiztonság szempontjából.

Guterres kazanyi látogatását megelőzően az ukrán külügyminisztérium közölte: az út rossz döntés, ami nem viszi előre a béke ügyét, és csak árt az ENSZ hírnevének.

BRICS-történelem

A BRIC rövidítést 2001-ben a Goldman Sachs akkori vezető közgazdásza, Jim O’Neill alkotta meg egy elemzésében, amely kiemelte Brazília, Oroszország, India és Kína hatalmas növekedési potenciálját ebben az évszázadban.

  • Oroszország, India és Kína végül formálisan is megalakította a szervezetet, majd 
  • Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom, Etiópia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozott hozzájuk. 
  • Szaúd-Arábia hivatalosan még nem csatlakozott, 
  • Törökország a közelmúltban adta be csatlakozási kérelmét. 

A szervezet ma a világ népességének 45 százalékát, a világgazdaság 35 százalékát képviseli. A mostani, az oroszországi Kazanyban tartott csúcstalálkozó egybeesett a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves washingtoni találkozójával.

Putyin: Zelenszkij azért nem ül tárgyalóasztalhoz, mert a béke a hatalma elvesztésével járna

Moszkva a háború kirobbanása óta nyitott a béketárgyalásokra. Putyin szerint azonban az ukrán elnök azért nem akar megegyezni, mert akkor fel kellene adnia teljhatalmát, és a választást is elveszítené.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.