BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna hadereje nemsokára francia kamikaze drónokkal bővül

Franciaország sikeresen tesztelte új kamikaze drónjait, melyekből mintegy kétezer darabot akarnak legyártani. Az első száz darabot fogja megkapni Ukrajna, így már ők is képesek lesznek kamikaze támadásokra, nem csak az oroszok.

Ukrajna a következő hetekben új kamikaze drónokat kap Franciaországtól – jelentette be Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter szerdán. Lecornu elmondta, hogy a francia gyártású drónokat a napokban sikeresen le is tesztelték, tehát készen állnak a szállításra, majd a bevetésre.

FRANCE - AERONAUTIC - SOCIETY - DRONE - DELAIR, Franciaország, Ukrajna, drón
Franciaország már korábban biztosított Ukrajna számára DT26 drónokat is / Fotó: Hans Lucas via AFP

A drónok egyre fontosabb szerepet játszanak az ukrán hadszíntereken. Oroszország széles körben használja a kamikaze drónokat, mint például az iráni Shahedeket ukrán városok és infrastruktúra célpontjainak támadására, vagy az orosz Lancet típusú drónokat az ukrán csapatok ellen – írja a The Kyiv Independent. A pilóta nélküli rendszerek növekvő jelentőségével a modern csatatereken Lecornu már korábban bejelentette, hogy 

a francia hadsereg 2000 kamikaze drón gyártását tervezi, az első 100 darabot küldik Ukrajnába.

A Colibri típusú drónt Franciaország Delair és KNDS cégei fejlesztik 2022 óta. A Colibri projekt célja egy 5 kilométeres hatótávú, darabonként 20 000 eurónál (8 millió forint) kevesebbe kerülő rendszer kifejlesztése. A drónok leszállítása Ukrajnába 20242025 között várható.

A Delair korábban már 100 UX11 felderítő drónt és 50 nagyobb DT26 drónt is biztosított Ukrajnának. „Kamikaze drónok alapvető fontosságúak” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezek kiegészíthetik a Caesar önjáró tarackokat, amelyek szintén francia katonai segítségként kerültek Ukrajnába.

Ukrajna több F16-os vadászgéppel rendelkezik, mint amennyit fel tud használni

Hollandia 42 vadászgépet ígért, ám abból 24 csak jövőre érkezik meg Ukrajnába, amiből azonban öt kétüléses változat, kiképzés céljából. Bár ezek is teljes értékűen képesek ellátni feladataikat, a gépeket Romániába szállították, hogy ott sajátítsák el a használatukat az ukrán pilóták. A holland gépek előtt hat F16 érkezett máshonnan, azonban egy lezuhant, így Ukrajnában 18 lehet a vadászgépekből, ami pont egy amerikai repülőszázadnak felel meg.

Európában 8, az Egyesült Államokban pedig 12 ukrán pilótát képeztek ki, ráadásul amikor az ukrán F16-os lezuhant, egy pilóta is életét vesztette. Mindez azt jelenti, hogy 19 pilóta van 18 gépre, így a pilótákon óriási a terhelés, mivel az oroszok bármikor támadhatnak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.