BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint tízmillióval csökkent Ukrajna lakossága

Jóval több, mint hatmillióan hagyták el a háború kezdete óta az országot.

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta, a kivándorlás és a termékenység csökkenése miatt – jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden.

Military,Token,Or,Army,Id,Ticket,With,Mobilization,Notice,Lies
ukrán hadsereg, mozgósítás, sorozás, háború
Fotó: Shutterstock

Florence Bauer kiemelte, hogy jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze. Hozzátette, hogy 

az ország már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában. Ezért társadalma öregedésnek indult, és összlakossága csökkent, amit jócskán felgyorsított a 2022-es orosz agresszió, melynek következtében sok ukrán vesztette életét. 

A jelentés szerint Ukrajnában ma egy nőnek átlagosan 1,00 gyermeke születik, ami világszinten is az egyik legalacsonyabb termékenységi mutató, és jóval alatta marad a társadalom reprodukciójához minimálisan szükséges, 2,1-es értéknek. Kiemelték, hogy Ukrajna példája nem egyedülálló Kelet-Európában, ahol több ország is ehhez hasonló demográfiai gondokkal küzd. Az UNFPA a jelentésben azt is megállapította, hogy a háború kezdete óta 6,7 millió ember menekült el Ukrajnából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.