BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajnának több F-16-os vadászgépe van, mint amennyit fel tud használni

Ahhoz, hogy egy repülő bármikor harcképes legyen, gépenként két-három pilóta is kell. Ukrajnának azonban 18 F-16-osra csak 19 pilótája van.

Annak a kérdése, hogy Ukrajna kaphat-e a szövetségeseitől F-16-os vadászgépeket, hónapokig téma volt, mire végül megszületett a döntés, és az Egyesült Államok engedélyezte, hogy átadják az ukránoknak a repülőket azok, akik ezt szeretnék.

Ukraine receives its first F-16 fighter jets
Az F-16-os vezetését nem könnyű megtanulni, így hiába van gép, ha nincs elég pilóta / Fotó: AFP

Így áll most az F-16-osok matekja

Egy légügyi szakértő elmondta, hogy hol tart most a folyamat. Hollandia 42 vadászgépet ígért, ám abból 24 csak jövőre érkezik meg Ukrajnába, amiből azonban öt kétüléses változat, kiképzés céljából. Bár ezek is teljes értékűen képesek ellátni feladataikat, a gépeket Romániába szállították, hogy ott sajátítsák el a használatukat az ukrán pilóták. A holland gépek előtt hat F-16 érkezett máshonnan, azonban egy lezuhant, így 

Ukrajnában 18 lehet a vadászgépekből, ami pont egy amerikai repülőszázadnak felel meg.

Azonban a repülők vezetéséhez pilótára is szükség van, és az Unian beszámolója szerint Európában 8, az Egyesült Államokban pedig 12 ukrán pilótát képeztek ki, ráadásul amikor az ukrán F-16-os lezuhant, egy pilóta is életét vesztette. Mindez azt jelenti, hogy 19 pilóta van 18 gépre, így a pilótákon óriási a terhelés, mivel az oroszok bármikor támadhatnak. 

Normál esetben egy F-16-oshoz két-három pilóta is tartozik, hiszen senki nem képes heti hét nap napi 24 órát repülni, vagy várni a bevetésre.

Mindez azt is jelentheti, hogy nemcsak a kiképzőgépek, de több másik is Ukrajna valamelyik szomszédjánál van, hiszen nincs, aki vezesse őket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.