BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ukrán autóbomba végzett a zaporizzsjai atomerőmű tisztviselőjével

Egy ukrán autóbomba-támadásban meghalt az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű egyik tisztviselője. A halálhírt Moszkva és Kijev is megerősítette.

Pénteken autóbomba végzett Andrij Korotkijjal, az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű  biztonsági vezetőjével – közölte az ukrán katonai hírszerző ügynökség, a GUR. Kijev szerint Korotkij háborús bűnösnek és kollaboránsnak számított, aki részt vett az erőmű személyzetének elnyomásában.

A zaporizzsjai létesítmény Európa legnagyobb atomerőművének számít / Fotó: AFP

A létesítmény Oroszország által kinevezett igazgatója, Jurij Csernicsuk meggondolatlan támadásnak nevezte az akciót, amelyet meg kell büntetni. Az FSZB közölte: Korotkij otthon tartózkodott, amikor robbanószerkezetet helyeztek el az autója alatt, és ez robbant fel azután, hogy a járművet vezetni kezdte.

Az al Dzsazíra emlékeztet: Moszkva az orosz–ukrán háború kirobbanása után vette át az irányítást az Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény felett felett, amely a több mint 700 ezer embernek otthont adó Zaporizzsja városától mintegy 50 kilométerre délnyugatra található.

Az erőmű biztonságával kapcsolatban nemzetközi aggodalmat keltő, a közelben zajló ágyúzások és dróncsapások arra késztették az ENSZ nukleáris megfigyelőszervét, hogy augusztusban nukleáris katasztrófára való figyelmeztetést adjon ki, egyben mindkét felet arra szólította fel, tartózkodjanak a létesítmény ellen irányuló támadásoktól.

Oroszország és Ukrajna rendszeresen azzal vádolja egymást, hogy támadják az atomerőművet, miközben mindkét fél rendszerint tagadja a katonai csapásokat. Korotkij egyébként nem az első kollaboránsnak minősített tisztviselő, aki az ukrán hírszerzés által elkövetett autós robbantásban halt meg, ugyanakkor tény, hogy Ukrajna könnyen osztogatja ezt a címkét.

Fico: Ukrajnának továbbra is szállítania kell a gázt és az olajat

A szlovák államfő szerint kifejezetten fontos, hogy Ukrajna továbbra is tranzitország legyen Nyugat-Európa számára. Robert Fico összefoglalta, hogy mikről fog tárgyalni az ukrán kormánnyal a hétfőre tervezett ülésen.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.