BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russia launches missiles in Black Sea during naval drills ukrán

Ukrán haditengerészet: teljesen megbénítottuk az orosz flottát

Az ukrán szóvivő szerint az orosz hadihajók nem tudják befolyásolni a háborút a Fekete-tengeren. Az ukrán hadsereg azonban a front legnagyobb részén nem könyvelhetett el ilyen sikereket.

Az orosz hadiflotta elvesztette azt a képességét, hogy befolyásolja a harcok kimenetelét Ukrajnában – jelentette ki Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

Russia launches missiles in Black Sea during naval drills ukrán
Az ukrán haditengerészet szerint sikerült teljesen megbénítaniuk az orosz flottát a Fekete-tengeren / Fotó: Anadolu via AFP

Mint elmondta, az orosz Fekete-tengeri Flotta gyakorlatilag megbénult az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve „más vizeken, például a Földközi-tengeren keresztül sem tudnak eljutni ide”.

Bármilyen legyen is a felkészültségük és egységeik száma, valójában az orosz flotta már nincsen befolyással a harci cselekmények alakulására. Még annak ellenére sem, hogy egyes orosz egységeket belső vizeken keresztül irányíthatnának át 

– magyarázta az ukrán haditengerészet szóvivője.

Az ukrán katonai hírszerzés azt közölte a Telegramon hétfőn, hogy leégett egy Tu-134 típusú katonai szállító repülőgép a hét végén az oroszországi Orenburg-2 katonai repülőtéren. Az ilyen típusú repülőgépeket egyebek mellett az orosz védelmi minisztérium vezetőinek szállítására használják – fűzte hozzá a hírszerzés.

Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz erők ballisztikus rakétával támadták meg Odessza város kikötői infrastruktúráját. A támadásban egy ember meghalt, nyolc másik pedig megsérült, mindannyian a kikötői infrastruktúra dolgozói – tette hozzá a kormányzó.

A déli Herszon megyében az orosz erők drónnal eltaláltak egy civil gépjárművet, egy 72 és egy 56 éves nő életét vesztette a támadásban, az autót vezető 46 éves férfi pedig megsebesült 

– hozta nyilvánosságra Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója.

Vadim Filaskin, a kelet-ukrajnai Donyeck megye kormányzója arról adott hírt hétfőn, hogy az elmúlt egy nap alatt orosz ágyúzások következtében négyen haltak meg, és hárman szenvedtek sérüléseket a régió lakosai közül.

Több sikerről is jelentett az ukrán vezérkar

Az ukrán légierő közölte, hogy hétfőre virradó éjjel Oroszország egyetlen Sahíd csapásmérő drónt sem vetett be Ukrajna ellen. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője kiemelte, hogy az elmúlt 48 nap óta először telt el az éjszaka Ukrajnában Sahíd drónok csapásai nélkül.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 670 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 

  • négy orosz harckocsit, 
  • 11 tüzérségi fegyvert és 
  • 17 drónt.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy a rendfenntartók újabb két orvost lepleztek le a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében, akik rokkantságot igazoló hamis iratokat gyártó hálózatot működtettek hadkötelezettséget megkerülő férfiak számára. A házkutatások során nyolcmillió hrivnyát (75 millió forint) találtak az elkövetőknél – jegyezte meg az ügyészi hivatal.

Oroszország veszélyesnek ítéli a Fekete-tenger feletti amerikai drónokat – drasztikus lépésre készül

Az oroszok nem tűrik tovább az amerikai drónokat a Fekete-tenger felett, megnövelik a légvédelmet, gyorsreagálási intézkedéseket vezetnek be ellenük. Oroszország több incidensről is beszámolt, amikor amerikai drónokat azonosítottak orosz légtérben, melyek valószínűleg Ukrajnának végeztek megfigyeléseket.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.