2030-ra az évente kidobott élelmiszer mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát
– olvasható a Boston Consulting Group (BCG) amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányában.
A jelentés szerzői szerint a probléma aggasztó ütemben nő, a hatékony megoldásokat még nem találta meg a világ. A kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.
A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik,
a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert nem felel meg az esztétikai követelményeknek, ezért kerül a kukába.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján
az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.
Az ENSZ a probléma megoldására azt a célt tűzte ki, hogy a kiskereskedelmi és fogyasztói élelemkidobás csökkenjen a felére, a termelés, a szállítás és a raktározás közben pedig mérséklődjön a veszteség 2030-ig. A jelentés szerint azonban kicsi az esély a célok elérésére, ha a kormányok, a cégek és a fogyasztók nem cselekednek sürgősen.
A szerzők szerint a jó megoldások egyike az élelmiszerek környezetvédelmi címkéje, mely arról tanúskodik, hogy a gyártó elkötelezte magát a veszteség csökkentése mellett, de más eszközökre, állami rendeletekre is szükség van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.