BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzt hozhat a hazai vállalatoknak a logisztikai park cím megszerzése

Még az idén célba érhetnek azok a tárgyalások, amelyeket a kormány a hazai logisztikai ágazat megsegítéséről folytat az érintettekkel. Ezek közül az uniós források közelébe segítő logisztikai parki cím megszerzéséről már megjelentek a rendeletek, a többi egyelőre titok.

A gazdasági növekedés időszakában könnyen és hatékonyan működnek az ágazatok, ezek érdekében tehát a kormánynak a felfutáson kívüli időszakban kell beavatkoznia adminisztratív eszközökkel. Márpedig 2020 elejétől minden ágazat növekedési diagramja beszakadt – mutatott rá előadásában Nagy István, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Magyarországi Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének konferenciáján.

Shipping,Cargo,Container.trailer,Truck,Parked,Loading,Package,Boxes,At,Dock
Érdemes mielőbb megszerezni a logisztikai parki címet.
Fotó: Shutterstock

Nemsokára kiderülnek a részletek  

Nagy István a hazai logisztikai ágazat küszöbönálló megsegítése kapcsán elmondta, hogy a szállítás és raktározás célja és ipar kiszolgálása és a zavartalan kereskedelem fenntartása, de a területnek a GDP-ez való hozzájárulása csökken, ráadásul csökken az ágazaton belül a magyar tulajdonú cégek aránya is. Ezt a csökkenést kell megfordítani, ha ugyanis az ágazatban megvan a szakmai tudás és képesség, akkor azt a hazai érdekeknek megfelelően kell hasznosítani.

A kormánynak többféle beavatkozási eszköze van, ilyen 

  • a finanszírozás, 
  • a szabályozás, 
  • a koordináció
  • és a képzés alakítása. 

„Ezek közül az adminisztratív eszközökről folynak a tárgyalások, amelyek még az idén célba érnek” – jelentette be a helyettes államtitkár, de jelezte: egyelőre csak arról tud beszélni, amelyet a kormány már elfogadott, a többiről egyelőre nem. A már elfogadott adminisztratív eszköz azonban finanszírozásivá válhat.

Pénzt ér majd a logisztikai parki oklevél

Ez az eszköz a logisztikai parkok rendszere. A logisztikai park megnevezés egy 2023. április 28-i kormányrendeletben jelent meg, amely az addigi kettő helyett négy parki kategóriát határozott meg: 

  • a tudományos és innovációs (science) parkot, 
  • a technológiait, 
  • az iparit és 
  • a logisztikait. 

Az utóbbinak három típusa van: az intermodális, a regionális és helyi logisztikai park. A logisztikai park cím megszerzésére ösztönzi a vállalatokat, hogy az oklevél feljogosítja őket arra, hogy uniós forrásra pályázzanak energetikai, illetve digitális fejlesztéseikhez. A pályázati lehetőség várhatóan 2024 elején nyílik meg. 

Bár az oklevél megszerzése nemcsak lehetőség, hanem 2024 végéig teljesítendő kötelezettség is, Nagy István hangsúlyozta: a cél nem a „bántás”, hanem az, hogy a szakterület jelentős szereplői szerezzék meg a címet.

A címpályázatot már három hónapja kiírták, a pályázatokat egy szaktanácsnak kell majd benyújtani. A tanácsban nyolc minisztérium és tíz meghívott szakmai szervezet képviselői kapnak helyet. A későbbiekben a tanács ellenőrzi majd, hogy a cím tulajdonosa továbbra is megfelel-e a pályázatában vállalt kötelezettségeknek.

A helyettes államtitkár végül felidézte, hogy a kormány által augusztus végén az uniós illetékesekhez benyújtott Helyreállítási és Ellenálló képességi Tervének számos olyan pontja van, amely ipari és logisztikai parkok fejlesztésére vonatkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.