BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-áfa: napokon belül élesednek a fejlesztések

A Pénzügyminisztérium szerint folyamatos növekedést mutat az e-áfarendszer használata, idén június 20-ig több mint 60 ezer adózót regisztráltak. A vállalkozások korábban jelezték, a rendszer egyelőre sok hibával küzd, ezt egy napokon belül élesedő, nagyarányú fejlesztéssel igyekszik kiküszöbölni az adóhatóság.

Folyamatos növekedést mutat az e-áfarendszer használata, amellyel január 1-jétől van lehetőség a havi és a negyedéves áfa bevallására. Ez a lehetőség is csökkenti az adminisztrációs terheket, és fehéríti a gazdaságot, ami az egyik legfőbb célja a kormányzati intézkedéseknek – tájékoztatott közleményében a Pénzügyminisztérium.

eÁFA
Több mint 60 ezer adózót regisztráltak idén június 20-ig az e-áfarendszerben / Fotó: Róka László / MTI

Finomhangolásokon dolgozik a NAV

Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy 

az e-áfarendszerben idén június 20-ig több mint 60 ezer adózót regisztráltak, a felületre több mint 195 ezer alkalommal léptek be. 

A január 1-jei indulás óta máig 6128 bevallás érkezett be a rendszeren keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Az e-áfarendszert használók számának növekedése pozitív tendenciát mutat – mondta. 

Korábban, a Világgazdaság megkeresésére adótanácsadók a vállalkozásoktól származó tapasztalatok alapján arról számoltak be: a rendszerben javításokra lenne szükség, hogy szélesebb körben is használni tudják. A Niveus Consulting Group elsősorban azoknak a kisebb vállalkozásoknak ajánlotta a webes e-áfa-felület használatát, amelyek kizárólag belföldi ügyletekben vesznek részt. Felhívták a figyelmet az e-áfa korlátaira, hibáira is. A hátrányok közé sorolták például azt, hogy áfa-önellenőrzésre sincsen még lehetőség. 

A Niveus korábban jelezte, a legtöbb cég már saját, jól működő integrált rendszerben dolgozik, amely képes az áfabevallásokat kezelni, „egy gombnyomásra” kitölteni, továbbá a könyvelési rendszerek is biztosítják az automatikus kitöltést az áfabevallásnál. Ezért úgy látták, ha a vállalkozásoknak jól működik a saját, meglévő rendszerük, nincs okuk váltani az e-áfára, amely nem tudja ugyanazokat a funkciókat.

Úgy tűnik, ez hamarosan változhat. Izer Norbert államtitkár ugyanis arról tájékoztatott, hogy a NAV folyamatosan dolgozik a rendszer finomhangolásán, új funkciókat tartalmazó fejlesztésén, amelyek közül kiemelendő, hogy 

július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is az e-áfarendszerben, amellyel a NAV igyekszik könnyebbé, felhasználóbarátabbá tenni az e-áfa webes felületét.

Korábban a NAV ellenőrzési főosztályának vezetője, Horváth Tibor is beszélt a készülő változtatásokról. Azt mondta, az e-áfarendszer nagyarányú fejlesztése nyomán számottevően megnőhet azoknak a gazdasági szereplőknek a száma, amelyek a hatóság rendszerében készítik el áfabevallásukat. A főosztályvezető jelezte, hogy a fejlesztésekkel 2025 januárjára készülnek el, akkor már a közösségi ügyletekről szóló összesítő jelentés is elkészíthető lesz az e-áfában. 

Annak ellenére, hogy a rendszer használata ugyan nem lesz kötelező, mi bízunk benne, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően két éven belül az érintett magyar vállalkozások többsége az e-áfa rendszerén keresztül adja majd be áfabevallását 

– mondta néhány hete.

A cél: Magyarország versenyképességének további erősítése

A Pénzügyminisztérium mai közleményében emlékeztetett, hogy az új e-áfarendszer kidolgozása része volt a kormány célkitűzésének a vállalkozóbarát adózási környezet megteremtésében. 

Az egyszerűsítések egyúttal jelentős szerepet játszanak Magyarország versenyképességének további erősítésében is azzal, hogy papíralapú helyett egy egyszerűbb webes megoldást kínálnak. 

A július 1-jén induló magyar uniós elnökség legfontosabb célja az európai versenyképesség javítása, az e-áfarendszer napokon belül élesedő továbbfejlesztése is jól illeszkedik az uniós szintű fejlesztési irányokhoz – közölte Izer Norbert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.