BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marad a diákhitel kamattámogatása

Az év végéig meghosszabbította a kormány a diákhitel kamattámogatását, így a kamat június 30. után sem emelkedik.

Helyt adott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslatának, és az év végéig kitolta a diákhitel kamattámogatását a kormány, így a kamat marad a 7,99 százalékos szinten – szúrta ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet a HVG . Az NGM szerint a piaci körülmények alapján hozott szabályok szerint a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölé kellene emelkednie, ezt elkerülendő tartják fenn az általános kamattámogatást. A hallgatói hitel kamata 2023 első fél évében 4,99 százalék volt, ez nőtt nyártól 7,99 százalékra.

A második fél évben nem jelent többletterhet a diákhitel / Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ahogyan azt a Világgazdaság megírta, a Nemzetgazdasági Minisztérium két hete javasolta a Diákhitel 1 konstrukció kamatstopjának meghosszabbítását, és társadalmi egyeztetésre bocsátja az idei év második fél évére vonatkozó kamattervezetét. A minisztérium szerint a hallgatói hitelezés területén is szükséges fenntartani a kamatstopot, hogy a diákok továbbra is a piaci szint alatt, változatlanul 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást.

A szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések szerint megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja. 

A diákhiteleket számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók számára: 

  • a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, 
  • a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint 
  • a családtámogatási kedvezmények. 

A kamatstop 2023-as bevezetését azzal indokolta a kormány, hogy a Covid-járvány utóhatása és a háborús helyzet gazdasági következményei kedvezőtlenül hatottak a hitelkamatokra, köztük a sok diák számára létfontosságú Diákhitel 1 konstrukcióra is, ezért a kamatstopot erre is kiterjesztették.

A Diákhitel 1 félévente változó kamatozású hitelkonstrukció, amely a kamatstopnak köszönhetően folyamatosan jóval kedvezőbb kamattal érhető el, mint a piaci, szabad felhasználású, fedezetlen lakossági hitelek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.