BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
_CZ_0578, ferihegyi repülőtér
reptér
Liszt Ferenc
Budapest Airport

Budapest Airport: ingyenes olvasósarok, babakocsi és totemek segítik a reptéri várakozást

A Budapest Airport idén is készült egy összeállítással, amelyből megtudhatjuk, hogy lehet gördülékenyebb a légikikötőben való tartózkodás. A reptér gyűjtéséből kiderült, hogy a zenekedvelők, a pihenni vágyók és a gyermekesek is ki tudnak kapcsolódni, amíg várják a gépüket.

A járat indulása előtt legalább két és fél órával érkezzünk meg a repülőtérre – derült ki a Budapest Airport közleményéből, melyben számos újdonságra hívták fel a figyelmet. Mint írták, így biztosan elegendő idő jut arra, hogy feladjuk a poggyászunkat és áthaladjunk a biztonsági ellenőrzésen.

_CZ_0578, ferihegyi repülőtér
reptér
Liszt Ferenc
Budapest Airport
A reptéren számos kényelmi funkció áll az utasok rendelkezésére / Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Egy átlagos nyári napon akár hatvanezer utas is megfordulhat a repülőtér termináljain,

ezért javasolják, hogy kísérő nélkül lépjenek be utasaik a terminálépületbe: így elkerülhetővé válnak az esetleges torlódások.

Az utasfelvételt (check in) és a parkolóhely-foglalást végezzük el online – ezzel időt és pénzt is spórolhatunk, elkerülhetjük a repülőtéri sorban állást, és biztosíthatjuk parkolóhelyünket a terminálok közelében.

A teljes parkolórendszer korszerűsítésének köszönhetően az utasok még kényelmesebben és gördülékenyebben használhatják a repülőtéri parkolókat. Új fizetőautomatákat telepítettek, amelyek kiépítésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a mozgásukban korlátozott utasok számára is könnyen hozzáférhetők legyenek, továbbá mindegyik eszköz esetében elérhetővé tették a bankkártyás fizetés lehetőségét. Modern rendszámtábla-felismerő rendszert állítottak üzembe, így az utasok a jegy behelyezése nélkül, kényelmesen ki tudnak hajtani a parkolóból. A rendszer átfogó modernizálása során

  • a vállalat 65 be- és kijárati sáv rendszerét és sorompóját,
  • 34 fizetőautomatát
  • és 3 kézi kasszát cserélt le.

Tovább gyorsítja a repülőtéri folyamatokat az önkiszolgáló poggyászfeladás. Ha feladott poggyásszal utazik, és légitársasága lehetővé teszi, vegye igénybe a 36 kioszk egyikét! Nyomtassa ki önállóan, gyorsan és egyszerűen a csomagcímkéjét, ezt követően pedig már csak fel kell helyeznie a csomagot a kijelölt poggyászszalagra. Szükség esetén a repülőtéri személyzet szívesen segít a folyamatban.

Megszólalt a Világgazdaságnak a Budapest Airport a brutális késés kapcsán

A fedélzeti utastájékoztató rendszer meghibásodása miatt nem indulhatott el időben a SunExpress Antalyába tartó járata a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A Budapest Airport a Világgazdaság megkeresésére tisztázta az eset körülményeit. A 140 utas 19 órás késéssel indulhatott el végül.

Ha valaki csak kézipoggyásszal utazik, és előzetesen elvégezte az utasfelvételt, akkor nincs egyéb teendője. A 100E busz megállójához közel eső főbejáraton érdemes belépni a terminálra, és közvetlenül a biztonsági ellenőrzéshez menni, ezzel is segítve a zsúfoltság elkerülését az indulócsarnokban.

A terminálokon kihelyezett várakozáskijelző monitoron azt is bárki ellenőrizheti, hogy a 2A vagy a 2B oldalon haladhat át gyorsabban a biztonsági ellenőrzésen: sőt, ezt akár előzetesen, a Budapest Airport honlapján is meg lehet nézni. A biztonsági ellenőrzés során már nem kell kivenni a táskából az elektronikai eszközöket, és a Gyorsítósáv (Fast Track Lane) használatával várakozás nélkül át lehet jutni az ellenőrzési folyamaton.

A Budapest Airport gondoskodik az indulás előtti felfrissülésről is:

hozhatunk saját kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzést követően a 13 ivókút bármelyikénél feltölthetünk friss, tiszta ivóvízzel. 

A reptér nem csak a felnőtteké

A kisgyermekes családok utazását is megkönnyíti a repülőtér. Ingyenesen igénybe vehető babakocsikat biztosítanak a terminálokon, amelyeket a biztonsági ellenőrzést követően egészen a beszállásig lehet használni. A gyermekek ellátására öt baba-mama szoba áll rendelkezésre a tranzitterületen, pelenkázóval, fotellel és mikrohullámú sütővel. A kicsik szórakozását három megújult játszótér is garantálja:

a B oldali utasmólón meseerdő-témájú, a SkyCourtban gasztrokaravánok ihlette játszótér, míg az egyes mólón egy minirepülőtér várja a gyerekeket. 

A Budapest Airport a kutyatulajdonosokra is gondol: kutyafuttató nyílt a 2. Terminál közelében, a City Break Parkoló mellett. A kerítéssel védett területen a házi kedvencek számára ivóvízkút is van, a szórakozást pedig terepjátékok biztosítják, míg gazdáik a számukra kihelyezett, kényelmes padokon élvezhetik a fel- és leszálló gépek látványát.

Megszólalt a Budapest Airport legnagyobb részvényese a repülőtér eladásáról

A Corvinus Zrt. és a francia Vinci Airports 3,1 milliárd euróért megvásárolta a Budapest Airport Zrt.-t, ezzel a repülőtér visszakerült a magyar állam tulajdonába. A reptér eddigi legnagyobb részvényese, az AviAlliance ügyvezető igazgatója számot adott arról, hogy az elmúlt majdnem húsz évben mennyi fejlesztést hajtottak végre a repülőtéren.

 

Számos egyéb kényelmi funkciót élvezhetünk a reptéren:

  • Azok számára, akik csendes elvonulásra vágynak, vagy épp egy megbeszélést kell lebonyolítaniuk utazás előtt, négy darab, egyenként kétfős, hangszigetelt, csendes fülke áll rendelkezésre a repülőtéren. 
  • A lelkes olvasók külön olvasósarkot is kaptak az egyes mólón és a B utasmólón, ahol kényelmes fotelek és a repülőtéren töltött időre szabadon kölcsönözhető könyvek is rendelkezésre állnak.
  • A zenei beállítottságú utazók az ezekben a csarnokokban kihelyezett zongorákon mutathatják meg tehetségüket, vagy élvezhetik utastársaik játékát. 

A repülőtéren három teraszon a szabad levegőn is élvezhetik a várakozási időt a várakozók. Ezek közül a legújabb a 2B Terminálon megnyitott kilátó- és dohányzóterasz, amely indukciós töltőkkel és USB-csatlakozókkal ellátott padokkal egészült ki, a környezetet pedig növényzet teszi még kellemesebbé.

A terminálinformációs munkatársak mellett most már információs totemek is segítik a repülőtéri tájékozódást, a látássérült utasok számára pedig a földi oldalon is rendelkezésre állnak taktilis sávok, a dedikált applikáció kiegészítéseként. Bővült a poggyászkocsik száma is: 300 további kocsi áll az utasok rendelkezésére, amelyeket akár a parkolókban is igénybe vehetnek.

A repülőtéri szolgáltatások további fejlesztése érdekében a Budapest Airport helyszíni elégedettségmérő rendszert telepített, amellyel az utasok értékelhetik az egyes folyamatokat és fejlesztéseket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.