BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Füred Art Week - művészeti seregszemle a Balatonon

Rippl-Rónai József Fürdő nők című aktképe, valamint Márffy Ödön és Vaszary János egy-egy remekműve is látható lesz a pénteken kezdődő Füred Art Weeken – jelentették be a szervezők. A művészeti seregszemlén és vásáron neves aukciósházak és galériák mutatják be a Balaton fővárosában kortárs és klasszikus műtárgyaikat.

Július 26–28. között a rendezik az első Füred Art Week rendezvényt, melynek célja, hogy bekapcsolja Balatonfüredet a művészeti élet pezsgésébe. Az eseményt a komoly múltra visszatekintő Art and Antique, valamint a Budapest Contemporary szervezői álmodták meg a Balaton partjára. Több mint egy tucat jelentős és mértékadó galéria, valamint aukciósház állítja fel standját a balatonfüredi Kongresszusi Központban. „Tudjuk, hogy sok műgyűjtő és vásárló időzik ilyenkor a Balatonnál, a kikötőtől és a sétánytól néhány percre található füredi kongresszusi központ pedig ideális helyszín a számukra. Várjuk azokat is, akik nem gyakorlott gyűjtők, azonban szívesen megismerkednek a művészeti trendekkel és a gyönyörű tárgyakkal” – mondta Tausz Ádám főszervező. 

Az első Füred Art Weeken művészeti szenzációkkal, több tíz- és százmillió forint értékű alkotásokkal is találkozhatnak a műkedvelők. A Nemes Galéria a gyűjtők egyik kedvenc festője, Vaszary János 1928-ban készült Lovaglás a Lidón című látványos képével érkezik a seregszemlére. A kép olyan életvidám és nyüzsgő, mint a nyári Balaton. A plázson élénk színű ruhában sétáló nők, lovasok és napernyős kocsi látszódnak, fény, mozgás, derű hatja át az értékes képet.  

Vaszary János: Lovaglás a Lidón / Fotó: Füred Art Week

Ugyancsak a Nemes Galéria jóvoltából érkezik Balatonfüredre egy másik „part menti” remekmű, Márffy Ödön Lovasok a vízparton című festménye. Márffy képén a nyugalmat árasztó vízparti táj állandósága, illetve a ruhátlan lovasok és élettel teli lovaik dinamizmusa szimultán jelenik meg. 

Márffy Ödön: Lovasok a vízparton / Fotó: Füred Art Week

A Pintér Aukciósház a modernizmus hazai atyja, az egyik legértékesebb magyar festő, Rippl-Rónai József 1910-es „Fürdő nők” című akt festményével jelentkezett be az eseményre. A festmény Rippl-Rónai teljesen egyedi „kukoricás” korszakának egyik jellegzetes és egyedi alkotása. A festő mindig örömmel örökítette meg a kaposvári kertjében ruhátlan modelljeit – a festmény is ezt a tematikát dolgozza fel.

Rippl-Rónai József: Fürdő nők / Fotó: Füred Art Week

A Füred Art Week július 26–28. között várja a látogatókat a Kongresszusi Központban hosszú nyitvatartási idővel, sőt art diszkóval is. „Az alacsony jegyár lehetővé teszi, hogy helyiek és a nyaralók széles rétegei is megnézhessék a kiállított darabokat, élvezhessék a különleges atmoszférát és részt vehessenek a szombat esti tárlatvezetéseken, de természetesen minden kiállított tárgy eladó is egyben” – tette hozzá Tausz Ádám.

A részt vevő galériák listája: acb Galéria, BÁV ART, Bernabo Art Furniture, Equilor Fine Art, Horizont Galéria, LUMAS galéria, NACO Galéria, Nemes Galéria, Neo Deco Galéria, Neves Kor-Társ Galéria, Opera Antikvitás, Passage Galéria, Pintér Aukciósház, ProArt Frame, Random Art Galéria, Zsdrál Galéria, WOP Galéria.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.