BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lopott Tiziano rekordáron

Rekordáron, 22 millió dollárért kelt el a Christie’s aukcióján Londonban egy korábban ellopott Tiziano-festmény, amelyet 2002-ben egy londoni buszmegállóban találtak meg.

Megdőlt a művész korábbi, 16,9 millió dolláros rekordja, amely 2011-ben a Sotheby’s New York-i aukcióján állt be. 

A Pihenő az Egyiptomból való kivonulás közben/ The Rest on the Flight to Egypt (kb. 1508–1010) című festmény 17,6 millió fontért (22,1 millió dollárért) kelt el a Christie’s Old Masters aukcióján Londonban július 2-án. A híres reneszánsz művész új aukciós rekordját beállító festménynek regényes múltja van. A kisméretű bibliai jelenet császárok, arisztokraták,  főhercegek kezén ment át korábban, és kétszer is ellopták az évszázadok alatt.

Pihenő az Egyiptomból való kivonulás közben/ The Rest on the Flight to Egypt / Fotó: Christie’s

A korai Tiziano-remekmű – amelyet egykor Napóleon csapatai is rekviráltak – évszázadokon át különböző királyi gyűjtemények része volt és kétszer is ellopták. Először 1809-ben Bécsben Napóleon katonái, másodszor 1995-ben tűnt el egy brit márki otthonából. Hét évvel később egy délnyugat-londoni buszmegállóban találták meg, nyomravezetői jutalom segítségével.

Tizianót a 16. századi Velence legnagyobb festőjeként tartják számon. A most rekordáron elárverezett kép témája egy bibliai jelenet, amikor József elvitte Máriát és egy gyermek Jézust Egyiptomba, miután egy álom figyelmeztette, hogy Heródes király meg akarja ölni a fiát. 

A kép történetét az artnet foglalta össze: 

a Pihenés az Egyiptomba meneküléskor című képről az első feljegyzés a 17. század elején, egy velencei kereskedő gyűjteményének lajstromából származik, innen Sir James Hamilton vásárolta meg Holyroodhouse-ból, majd Leopold Vilmos osztrák főhercegé lett.  A főherceg olyan nagyra becsülte gyűjteményét, hogy az 1600-as évek közepén egy kunstkammer festménysorozatot rendelt a megörökítésére, hogy kiemelje, mint gyűjteménye ékét.  A kép a képben festmény jelenleg a madridi Pradóban található. Néhány nemzedékkel később is még Bécsben találjuk a művet, a császári udvarban, ahonnan 1809-ben, Napóleon bécsi megszállása idején, a francia csapatok magukkal vitték. (1815-ben adták vissza.)

A második lopás, ahogy már említettük, 1995-ben történt, amikor ellopták az angliai Longleatből, John Alexander Thynne, Bath 4. márki leszármazottainak otthonából, aki a művet a londoni Colnaghi kereskedőtől szerezte meg. A galéria a festményt 1878-ban egy Christie’s árverésen vásárolta meg 350 guineáért (ma kb. 46 700 dollárért) – ez ért a legtöbbet Tiziano  alkotásai közül akkor is. Miután ellopták, Thynne örökösei egy művészeti nyomozót, Charles Hillt bízták meg, hogy segítsen megtalálni az akkor 5 millió fontra becsült festményt. A festmény azonban csak 2002-ben került elő, keret nélkül egy műanyag zacskóba csavarva egy londoni buszmegállóban, százezer font jutalom fejében. Visszakerült Longleatbe, és mostanáig ott tartózkodott, kivéve amikor 2012-ben kölcsönadták a londoni Nemzeti Galéria kiállítására

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.