BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest Contemporary: vasárnap estig a Bálnában

A 41 galéria részvételével zajló kortárs képzőművészeti vásár célja, hogy platformot biztosítson a magasan jegyzett kortárs galériáknak és alkotóknak, valamint népszerűsítse a hazai képzőművészetet és közelebb hozza a közönséghez.

Huszonkilenc hazai és tizenkét nemzetközi galéria is részt vesz az eseményen a Bálnában. A BCT 2024-ben nemzetközivé bővül, hiszen hat európai ország tizenkét galériájának negyvenkét alkotása látható huszonegy művésztől. A vásár összehozza a szakmabelieket, a műgyűjtőket és a laikus érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Spengler Katalin műgyűjtő.

Budapest Contemporary vásár / Fotó: Gradvolt Endre

A kiállított művek összértéke több millió euró, azonban a látogatók már pár tízezer forintért is találnak jó minőségű műtárgyakat. A legértékesebb kortárs alkotások értéke 50–100 millió forint. Százmillió forintért egy nemzetközi sztár alkotása, Wim Delvoye 2004-es Caterpillar című alkotása vásárolható meg, amelyet a svájci Wilde Gallery hozott ide. 

A nemzetközi kitekintést és izgalmas külföldi műveket kínáló szekció létrejöttében kiemelt szerepe volt Nemes Márton képzőművésznek, a Velencei Biennálé magyar pavilonjában kiállító művésznek, aki személyes kapcsolatrendszerét használva hívott Budapestre különleges alkotókat, akik közül többen személyesen is részt vesznek a vásáron.

„Azok, akik ellátogatnak a Budapest Contemporary vásárra, találkozhatnak az aktuális trendekkel, láthatják, merre tart az ország és a kontinens kortárs művészete. Felépíttetünk egy nemzetközi standot, ahol Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Svájcból, Szerbiából és Szlovákiából is érkeztek galériák és izgalmas alkotások” – mondta el Nemes Márton képzőművész, az esemény kurátora.

 Nemes Márton képzőművész, az esemény kurátora / Fotó: Gradvolt Endre

A rendezők több ezer látogatót várnak a három nap alatt – gyűjtőket, vásárlókat, művészeket, befektetőket, a szakma képviselőit, valamint azokat is, akik szeretnek gyönyörködni a kortárs szcéna kínálatában. A vásáron exkluzív tárlatvezetéseket, edukációs programokat is tartanak, illetve minikonferencia is várja az érdeklődőket, amely a művészet és az üzlet összekapcsolódását helyezi a fókuszba. Az angol és magyar nyelven zajló előadásokon jogi kérdésekkel is foglalkoznak: szó lesz műgyűjtemények örökléséről, adózási kérdésekről és egy gyűjtemény kezelésének kérdéseiről, valamint a vállalati gyűjtésről. 

„Tavaly rendeztük meg először a Budapest Contemporary vásárt, és hamar rádöbbentünk, hogy mekkora igény mutatkozik egy ilyen találkozóra. Ezúttal is szakmai bizottság választotta ki azokat a galériákat, amelyek megjelennek az eseményen, valamint elhozzuk az európai kortárs művészetek legjavát” – mondta el Tausz Ádám főszervező a BCT sajtómegnyitóján.

Budapest Contemporary vásár / Fotó: Gradvolt Endre

A Budapest Contemporary kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek teljes bevételét az Autistic Art Alapítványnak ajánlják fel a szervezők, és amelyen egy művészeti mintával díszített Audi gépkocsit is elárvereznek.

A sajtómegnyitón részt vett Bada Éva, a Képező Galéria alapítója, Balogh Máté András, az Art is Business Egyesület elnöke, Dobó István, az Equilor Alapkezelő Zrt. Wealth Office igazgatója és Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.