BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Négyzetméterpodcast Négyzetméter
ÜZLETRE HANGOLUNK

Modern bérházak elégedett bérlőkkel, a továbblépéshez olcsó hitelek kellenének

Már a ponthatárok kihirdetése előtt megrohanták a felvételizők a lakásbérbeadókat, hiszen a diákok többsége nagyjából meg tudta becsülni, hogy bejuthat-e és melyik budapesti egyetemre. Így már két-három héttel a ponthatárok kihirdetése előtt nagyon megerősödött a kereslet, de nem mindenki járt szerencsével – erről és a lakásbérleti piac egyéb aktualitásairól Jacoby Márta, a Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője beszélt a Világgazdaság ingatlanos podcastsorozata, a Négyzetméter legújabb epizódjában.
A podcast vendége: Jacoby Márta, a Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője

A magánbérházpiac legnagyobb szereplője, a több mint 700 saját lakást bérbeadó Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője, Jacoby Márta elmondta, hogy általában várólistáról szoktak bejutni hozzájuk a bérlők. 

bérlők
A fiatalok hosszú távon terveznek bérelt lakásban élni / Fotó: Shutterstock

Az elsöprő többségében magánszemélyek uralta lakásbérleti piacon a vállalkozói bérlakásépítésnek a támogatott hitelek adhatnának lendületet. A jelenlegi kamatszinten ugyanis nem éri meg bérlakásokat építeni, mert a megtérülési idő túl hosszú, ráadásul a szükségesnél jóval több, kötelező mélygarázs is alaposan megdrágítja a projekteket. 

A Flatco vidéken is terjeszkedne, de 150 lakásnál kisebb portfólióval nem jön ki a matek, a helyi üzemeltető csapat kiépítéséhez és fenntartásához legalább ekkora volumen szükséges. 

Vidéken elsősorban Debrecennel szemeznek a lakásépítők, de állami támogatás nélkül, pusztán önerőből, piaci hitelekkel nem lépnek 

– derül ki a szakember elmondásából.

Ennyiért lehet modern bérházban lakni

A bérlakáspiac sztárjai változatlanul a garzonok, ezek havi díja Budapesten és a cég modern bérházaiban 190 és 200 ezer forint körül mozog kerülettől, illetve házon belüli elhelyezkedésüktől függően, 

  • míg az alkóvos lakások 195-225 ezer, 
  • az egy hálószobások pedig 225-285 ezer forintért bérelhetők havonta. 

A bérlakáspiaci elvárások megváltoztak, a házinénik és kiszuperált bútorok korából gyorsan eljutott a modern, új bútorokkal berendezett, energiahatékony, olcsón üzemeltethető korszerű ingatlanokat, és az önálló lakást kereső bérlőkig. 

Hosszú távon terveznek a bérlők

Az erős kereslet stabil alapot ad ebben a szektorban mind a magánemberek, mind az üzemeltető cégek számára. A bérleti díjak követik az inflációt, a bérlők elfogadják a változó árakat.

A Flatco bérlőinek 87-95 százaléka szerződést hosszabbít minden évben, a cég felmérései szerint lakóik többség hosszú távon tervez bérelt lakásban élni. Arra nem terjedt ki a kutatás, hogy anyagi lehetőségeik híján, vagy más miatt kalkulálnak ezzel a jövőképpel, de az más kutatásokból már kiderült, hogy a fiatalabb generációk más igényekkel, más tervekkel, más prioritásokkal kezdik felnőtt életüket, mint szüleik.

A modern bérházakban, amelyek már eleve ilyen céllal, erre a funkcióra lettek tervezve, a közösségi terek és szolgáltatások révén igazi közösségek alakulnak ki. A korszerű épületüzemeltetői szemlélet jegyében a házakban a konditeremtől az étteremig számos szolgáltatás helyet kap a bérlők igényei alapján –  tudtuk meg Jacoby Mártától.

A beszélgetés tartalmából:

  • Milyen bérleti díjak várják az egyetemistákat és a többi bérlőt Budapesten jelenleg? 0:37
  • Miben más cégtől bérelni, mint magánembertől? 3:00
  • Hol terjeszkedik a magánbérházpiac tovább, mennyire keresett a belváros? 5:13
  • Milyen rezsivel üzemeltethetők a modern lakások? 7:18
  • Hogy terveznek a bérlők, milyen elvárásokkal érkeznek a fiatalok? 9:21
  • Miért nincsenek új befektetők a bérlakáspiacon? Mi adna lendületet a fejlesztéseknek? 11:21
  • Miben más egy magánbérház, mint egy klasszikus lakóparki ingatlan, miért hosszabbít szerződést a bérlők zöme? 13:58
  • Vidéken hol és mikor épülhetnének modern bérlakások? 17:13
  • Mi segíthetné az olcsóbb hiteleken túl a bérlakásépítést? 18:52
  • Hogy érdemes berendezni a lakásokat, mikor kell felújítani? 20:15
  • Átalakulhat-e a modern bérházak nyomán a bérlői gondolkodás, hogyan változik a jövőkép a bérházakról? 22:28
  • Léteznek-e előtakarékossági konstrukciók, vásárlóvá válhatnak-e a bérlők? 24:18

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.