BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Négyzetméterpodcast Négyzetméter
ÜZLETRE HANGOLUNK

Kockázatok és kellemes mellékhatások a vidéki iparvárosokban

Budapesten csökken, vidéken pedig egyértelműen nő a kereslet az ipari ingatlanok piacán, miközben nagyon nagy kérdés Magyarországgal kapcsolatban, hogy az Európai Unió milyen szabályokat fog hozni a kínai beruházások kapcsán, ez meghatározza majd az ipari ingatlanpiac jövőjét is – minderről a Világgazdaság ingatlanos podcastsorozata, a Négyzetméter legújabb epizódjában beszélt Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója és Székely Ádám, az Innovinia ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke.
A podcast vendége: Székely Ádám, az Innovinia ügyvezetője, az IFK alelnöke, és Nemes Rudolf, a Hello Parks vezérigazgatója

A befektetői piacon egyelőre Európa-szerte kivárás van, hiszen a fogyasztás csökkent, ami óvatosságra inti a beruházókat, ezért döcögős évek voltak, vannak, de már látszik egy pozitív trend ígérete. Amerika és Európa is leküzdötte a magas inflációt, elkezdődtek a kamatcsökkentések.

20230213-BMW-Debrecen-HAON-KA_1
A Debrecenben épülő BMW-gyár, amely hatással lesz az ingatlanpiac minden szektorára is / Fotó: Kiss Annamarie

Mindeközben már javában készülnek az ingatlanfejlesztők a világ egyik legfontosabb szakkiállítására, az októberi müncheni Real Expóra, ahol Magyarország Nyugat és Kelet közötti hídfőként, a nyugati és a keleti beruházások legfőbb találkozási pontjaként mutatkozik be.

Komoly vonzerő a remek földrajzi fekvés, és az állami beruházásösztönző programok is jelentősek.

A beruházások akkumulátorai

Forró téma az akkumulátorgyártás, illetve annak vélt és valós környezeti hatásai – hangzott el a podcastben. Magyarországon az akkumulátorgyárak kapcsán leginkább csak azt látják az emberek, hogy ezek az üzemek szennyezni fogják a környezetet, noha Magyarországon a környezetvédelmi előírások a legkeményebbek Európában. Arról viszont már 

kevesebb szó esik, hogy az akkumulátorok 99 százaléka újrahasznosítható, amire egy nagyon komoly iparág épül.

Kínában hatalmas kutatás-fejlesztési beruházások voltak az elmúlt években, hogy versenyképesebbek legyenek minden kontinensnél vagy országnál. És ennek az eredménye már látszik is, az új akkumulátorok kapacitása, hatótávja messze meghaladja a korábbiakét.

Székely Ádám, az Innovinia ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke / Fotó: BePresent

Miután elindultak az akkumulátorgyár-fejlesztések, az elsődleges beszállítók kezdenek megérkezni az országba, majd jön a második lépés, a harmadik, a negyedik. Rengeteg cégről van szó, rengeteg érdeklődőről – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója. 

alapvető érdeke mindenkinek, hogy jobb teljesítményűek legyenek az akkumulátorok, és egyre több elektromos autót adjanak el világszerte, 

különben bajban lesz az iparág – tette hozzá.

Magyarország elhelyezkedése és infrastruktúrája szinte tökéletes az ipari fejlesztésekhez, nyilván lehetne több vasúti terminál az országban, lehetnének jobb sínek, de most nem az infrastruktúrával van gond, hanem globálisan a gazdasággal, a fogyasztással, emiatt is kevesebb elektromos autót vásárolnak most. Ez és az Európai Unió kínai beruházásokkal kapcsolatos várható szabályozása fogja meghatározni az ipari ingatlanpiac jövőjét és irányát.

Az e-commerce kicsit lelassult az elmúlt másfél évben, 

bejönnek a kínai e-kereskedelmi cégek, de ezek nem igazán hoznak ide raktárkapacitásokat, vagy legalábbis nagyon keveset látnak még ebből a szolgáltatók. 

A budapesti alpiacon sokkal hosszabb a bérbeadási időszak, mint másfél évvel ezelőtt volt. 

Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója / Fotó: BePresent

Vidéken van a fókusz

A fővárosban egyértelműen csökken a kereslet, míg vidéken nő az ipari ingatlanok iránt. A legizgalmasabb nagyvárosok vidéken most Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, illetve Kecskemét, Szeged és majd még Pécs – véli Székely Ádám. Az Innovinia tulajdonosa arról is beszélt, hogy vidéken nem is annyira az ipari fejlesztések mozgatják meg az ingatlanpiac többi lábát, hanem egészen egyszerűen az, amikor egy város léptéket vált, a gazdasági aktivitása megnő, az van hatással minden más szektorra. 

Például azzal, hogy Debrecenbe jött a BMW vagy a nagy akkumulátorgyárak, meg fog nőni a városnak a GDP-je, a fogyasztása. Lesz egy nagyfokú munkaerő-beáramlás, nőni fog az ottani lakosságszám, ami pörgeti a lakásberuházásokat – sorolta a hatásokat az ingatlanfejlesztő.

A beszélgetés tartalmából:

  • Mi az, amitől Magyarország vonzó a befektetők, fejlesztők számára? 0:37
  • Milyen hatásuk van a vidéki gyárberuházásoknak már a környezetükre? 3:07
  • A két részből álló, budapesti és vidéki ipari ingatlanpiac sajátosságairól, 7:15
  • Az idei év a befektetői kivárásról szól, mennyire látnak előre a fejlesztők most, és mire lehet számítani a következő években? 12:36
  • Nagy kérdés lesz Magyarországgal kapcsolatban, hogy az Európai Unió milyen szabályokat fog hozni a kínai beruházások kapcsán, 16:35
  • Milyen logisztikai és infrastrukturális fejlesztések mozgathatják meg az ipari ingatlanberuházásokat? 18:03
  • Jönnek a kamatcsökkentések, az inflációt leküzdötte Európa és Amerika, globálisan pozitív trend jöhet, 20:08
  • Merre tart a lassan mozduló, lassan reagáló ingatlanpiac hajója? 27:17
  • Budapesten csökken, vidéken pedig egyértelműen nő a kereslet az ipari ingatlanok piacán, 30:46
  • Mikor mozgatják meg az ingatlanpiac többi lábát az ipari ingatlan fejlesztések? 32:54

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.