Az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) ismét közzétette a globális élelmiszerpiaci árakat követő indexét, amely ugyan hatodik hónapja mutat süllyedést, ám továbbra is a szokásosnál emelkedettebb értékekről tanúskodik. 

Harvesting wheat with combine harvesters in the Orenburg region, Russia
Fotó: Anadolu Agency

A szeptemberi hónapra vonatkozóan a mutató értéke 136,3 pontra süllyedt, ami augusztushoz képest 1,1 százalékos csökkenés. A FAO szerint a csökkenést főként a növényi olajok árának gyors visszaesése hajtotta, de a cukor, a hús és a tejtermékek árának mérséklődése is segítette, ellensúlyozva ezzel a gabonaárak enyhe emelkedését. 

Mindennek ellenére a mutató a tavaly szeptemberi árakhoz viszonyítva továbbra is 7,2 ponttal (5,5 százalékkal) magasabb értéket jelez.

Ha az árak alakulása mögé nézünk, a gabonaárakról szóló részindexnél 147,8 pontos értéket találunk, ami 2,2 ponttal (másfél százalékkal) magasabb az augusztusinál. A búzaárak ennél erőteljesebben, 2,2 százalékkal nőttek a fekete-tengeri ukrán szállításokkal kapcsolatos bizonytalanság, az Argentínát és az Egyesült Államokat sújtó szárazsággal kapcsolatos aggodalmak és az uniós gyors üteme – amit a szűkös kukoricakészletek miatti erős belső kereslet is súlyosbított – miatt.

A gabonapiacon figyelemreméltó az árpa árának 3 százalékos esése az orosz és ausztrál betakarítás javuló kilátásai miatt és a cirok 13,2 százalékos drágulása is. Ez utóbbi hátterében a csökkentett amerikai termelés áll. A rizs is 2,2 százalékot drágult a világpiacon az indiai exportkorlátozásokkal kapcsolatos várakozások és a Pakisztánt elárasztó özönvíz miatt, amit a gyenge kereslet sem tudott teljes mértékben ellensúlyozni.

A FAO food price index alakulása
 

A növényi olajok havi szinten 6,6 százalékkal lettek olcsóbbak, tavaly február óta a legalacsonyabb szintre süllyedve. Az árak eséséhez mind a pálma-, mind a szója-, mind a napraforgó-, mind a repceolaj terén tapasztalható mérsékelt árszínvonal hozzájárult.

A tejtermékekről szóló részindex szeptemberben 0,6 százalékkal esett az augusztusihoz mérten, ám továbbra is 20,7 százalékkal magasabb értéket mutat az egy évvel ezelőttihez képest. 

A mérsékelt havi gyengülés is főként annak köszönhető, hogy a világpiaci árak dollárban vannak kifejezve, amelyhez képest az euró sokat vesztett értékéből.

A húsárak is csupán fél százalékkal estek vissza augusztushoz képest. A legnagyobbat a juhhús ára csökkent, amit a szarvasmarha követett, míg a baromfihús csak marginálisan lett olcsóbb, míg a disznóhús drágult, az uniós vágásérett malacok hiánya miatt.

A cukorárak 0,7 százalékkal csökkentek augusztushoz képest szeptemberben, tavaly július óta a legolcsóbb értékre, főként a kedvező brazil terméskilátásoknak köszönhetően, amit a brazil real dollárral szembeni gyengülése tovább erősített. Az alacsony etanoláraknak köszönhetően a cukornád nagyobb részéből készült cukor az utóbbi időben.