BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokaknak a korábbiaknál is stresszesebben telhetett az ünnepi időszak

Az emberek kilencven százaléka stresszként éli meg a gyorsan emelkedő árakat, 55 százalékukat a tavalyinál is nagyobb mértékben aggasztja az infláció. Globális kitekintésben leginkább a románok szoronganak, legkevésbé a brazilok.

Az Ipsos arra volt kíváncsi, hogy az infláció világszerte milyen hatással volt a fogyasztók karácsonyi vásárlására. Mint kiderült, a legtöbben szoronganak az árak emelkedése miatt, 85 százalék válaszolta, hogy az áremelkedés növeli a stresszérzetét. A kutatás szerint a magas infláció a karácsonyi vásárlás világszerte feszültebbé teszi az emberek többségét. A fogyasztók 90 százaléka érez stresszt az emelkedő árak miatt, 55 százalékuk pedig jobban aggódik, mint tavaly ilyenkor. 

Átlagban tízből kilencen válaszolták, hogy stresszesek az év végi vásárlás miatt, 55 százalékuk pedig még a tavalyinál is jobban.
Fotó: Ivamura Juki /AFP

A karácsonyi stressz leginkább a románokat érinti, 74 százalékuk mondta, hogy a tavalyinál is jobban aggódik a magas árak miatt. A legkevésbé a brazilok szoronganak, közülük csupán 28 százalék válaszolta, hogy az áremelkedés növelte a stresszérzetét

– derül ki a 12 országban tízezer megkérdezett részvételével november 10-én végzett kutatásból.

Világszerte átlagban a megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy a növekvő árak jelentősen befolyásolják a karácsonyi vásárlását, 40 százalékuk szerint pedig az az ünneplésére is hatással lesz – foglalta össze a World Economic Forum portálja.

Az év végi ünneplés nagyobb stresszben telik
az infláció miatt
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.