BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megtakarításaikból finanszírozzák mindennapjaikat az amerikaiak

Most már végképp megérezték a magas inflációs környezetet az Egyesült Államokban. A fogyasztók vagy csökkentik kiadásaikat, vagy hitelre vásárolnak.

A Covid-járvány legnehezebb időszakában amellett, hogy a lezárások miatt nem tudtak költeni, az amerikai kormánytól még segítséget és fizetési könnyítéseket is kaptak a háztartások, a helyzet tehát a megtakarítások növelésének kedvezett. A Moody’s Analytics szerint a háztartások 2021 végére 2,7 ezermilliárd dollárnyi többletmegtakarítással rendelkeztek, azaz ennyivel több pénzt spórolt össze a lakosság ahhoz képest, amennyit a korábbi pálya alapján valószínűsíteni lehetett. Ugyanakkor a tavalyi magas infláció fémjelezte környezetben ezekhez a pénzekhez is hozzányúltak. 

Large Green Piggy Bank on Blue Background Broken amd Smashed
Sok amerikai hozzányúlt a megtakarításához, hogy ki tudja fizetni a mindennapi megélhetési költségeit.
Fotó: Getty Images

Míg az amerikaiak 2020-ban a jövedelmük majd 17 százalékát tették félre, 2019-ben ez még 9 százalék alatt volt. A helyzet azonban jelentősen megváltozott 2022-re, akkor a megtakarítási ráta alig 3 százalék fölött alakult. A Goldman Sachs szerint a havi megtakarítási ráta 2023 végére 4,5 százalékra emelkedhet.

Az előrejelzés szerint

az amerikaiak január közepéig a világjárvány alatt felhalmozott megtakarításaik mintegy 35 százalékát elköltötték és ez az arány év végére a 65 százalékot is elérheti.

Sokan visszavesznek fogyasztásukból, vagy a hitelkártyáik terhére vásárolnak, míg mások még csak a megtakarításaikhoz nyúltak hozzá.

Az évi 50 ezer dolláros jövedelmet el nem érő háztartások megtakarításainak és folyószámláinak mediánja a 2021. áprilisi csúcsról 2022 novemberére 36 százalékkal csökkent. A 100 ezer és 150 ezer dollár közötti jövedelmű ügyfeleknél ez a medián 14 százalékkal apadt – derült ki egy a Bank of America ügyfelei körében végzett felmérésből. Tehát az alacsony jövedelműek nagyobb arányban használták fel a megtakarításaikat – írta meg a The Wall Street Journal.

Az amerikai infláció alakulása 3 év
 

Az infláció a tavaly novemberi–decemberi ünnepi időszakra is rányomta a bélyegét, a lakosság szemében felértékelődtek a jó ár-érték arányú ajánlatok. Szakértők az amerikai infláció meglódulását részben arra vezették vissza, hogy a cégek kihasználták az árszínvonal-emelkedést és a szükségesnél jobban emelték az áraikat.

Habár az infláció decemberben sorozatban hatodik hónapja csökkent, a Fed januári ülésén még mindig távolinak találta a 2 százalékos célt, ezért legutóbb tovább emelte az irányadó kamatsávot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.