BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa átállt a tequilára – drágul is keményen

Egyre nagyobb teret nyer Európában a tequila, annak ellenére is, hogy a drágulása messze meghaladta a többi szeszes italét. A magas kereslettel szemben szűkös a kínálat – korlátozottak az agavé készletek.

Az elmúlt években egyre kedveltebbé vált a tequila Európában, főleg a járványos időszakban, amikor lényegesen többen fogyasztották otthon ezt a szürke hétköznapokba némi egzotikumot csempésző alkoholt. A felfutó kereslet tavaly sem állt meg – az öreg kontinens rászokott a tequilára. 

Women,With,Shots,Of,Tasty,Tequila,In,Bar,,Closeup
Pár év alatt jelentősen drágult a mexikói párlat.
Fotó: Shutterstock

Egy mexikói ágazati szervezet szerint 

a Spanyolországba irányuló export volumene 90 százalékkal ugrott meg tavaly, a franciák 73, a britek 68, a németek pedig 60 százalékkal importáltak többet, mint egy évvel korábban.

Az összeurópai térnyerés meghaladja a 23 százalékos globális növekedést. Az említett országokba érkezett export volumene 2021-ben átlagosan 60 százalékkal nőtt. A tequila globális értékesítési volumene 15 százalékkal nőtt 2022 második felében, messze meghaladva a teljes szeszesital-értékesítés 3 százalékos emelkedését. A mexikói tequila a nettó árbevétel 11 százalékát tette ki, a Don Julio 26, a Casamigos pedig 29 százalékkal nőtt – közölte a Diageo likőróriás januárban.

Az európai fogyasztók decemberben közel 16 százalékkal fizettek többet ezért az alkoholért, mint egy évvel korábban, míg a whisky ára 6, a vodkáé 5 százalékkal emelkedett, a gin ára pedig változatlan maradt a NielsenIQ adatai szerint.

A helyzethez hozzájárult, hogy a kiváló minőségű, csakis agávéból készült tequilából kevesebbet tudtak importálni Európába a Covid–19 miatti ellátási lánc káoszában. Ráadásul az öreg kontinensen sokkal kevesebb tequila márka van, mint az Egyesült Államokban, ahol a piac érettebb és versenyképesebb, hetente jelennek meg új termékek. A kevesebb szereplő miatt az árak is magasabbak, az európai forgalmazók ügyesen kihasználják a helyzetet, hangsúlyozzák a minőséget, az exkluzivitást, az ital prémium voltát. 

A megugró igények nyomán hiány keletkezett az egyik legnagyobb agavé termesztő régióba, a mexikói Jalisco tartományban. 

Az elmúlt 20 év során átlagosan 5–7 pesóba került egy kiló alapanyag, ám 2022 végére már 31 pesót kértek érte  

– a Bernstein adatai szerint. A tanácsadó cég egyébként az idei év végére már 28 pesóval számol. A kereslet és a kínálat persze egyensúlyra törekszik, ám időbe telik míg ez beáll, az agavé cserjéből az ültetéstől számított hét év múlva lehet kinyerni a tequila alapanyagát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.