BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FAO: csökkent az élelmiszerek világpiaci ára – A cukor és a hús még drágult

Az index már 20,5 százalékkal távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsától.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint márciusban az átfogó árindex 126,9 pont lett, ami 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenés februárhoz viszonyítva. Ez volt a 12. egymást követő havi visszaesés.
A márciusi csökkenéssel együtt az index már 32,8 ponttal (20,5 százalékkal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsától.

Workers,Taking,The,Lumps,Of,Meat,In,A,Container
Fotó: rtem


Az átfogó mutató márciusi gyengülését a gabona-, a növényiolaj- és a tejárindex visszaesése okozta, míg a cukoré és a húsé emelkedett.
 

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.


A FAO gabonaárindexe márciusban átlagosan 138,6 pont volt, 8,2 ponttal (5,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál és 31,6-del (18,6 százalékkal) az egy évvel korábbinál. Valamennyi gabonaféle ára csökkent, különösen kiemelkedett a búza 7,1 százalékos esése a bőséges globális kínálat és az exportőrök közötti erős verseny hatására.
A növényiolaj-árindex márciusban átlagosan 131,8 pont volt, ami 4,1 pontos (3 százalékos) havi csökkenés, és 47,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Márciusban különösen a szója-, a napraforgómag- és repceolaj világpiaci ára süllyedt, ellensúlyozva a pálmaolaj drágulását.
 

A tejtermékek árindexe márciusban átlagosan 130,3 pont volt, 1,1 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb a februárinál, és 14. hónapja a legalacsonyabb. Márciusban a sajtok és a tejporok ára csökkent, ugyanakkor a vajé emelkedett.


A FAO húsárindexe márciusban átlagosan 113 pont volt, ez minimálisan, 0,9 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb a februárinál. Márciusban nyolc hónapja tartó árcsökkenés szakadt meg. Éves összevetésben a húsárindex 6,3 ponttal (5,3 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. Az idén márciusban a baromfihús nemzetközi ára már a kilencedik egymást követő hónapban esett, miközben a sertés- és szarvasmarhahús világpiaci ellenértéke nőtt.
A FAO cukorárindexe átlagosan 127 pont, 2016 októbere óta a legmagasabb volt az idén márciusban, és 1,8 ponttal (1,5 százalékkal) felülmúlta a februárit.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.

Élelmiszerárharcba kezdtek az európai kormányok, mindenkinek fáj az infláció

A megélhetési költségek, főleg az élelmiszerek áremelkedése elégedetlenséget szül, ez már a politikának is fáj: ársapkákkal, adókedvezményekkel próbálnak meg ellene küzdeni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.