BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Volunteers,Clean,The,Ocean,Coast,From,Oil,After,A,Tanker Volunteers clean the ocean coast from oil after a tanker wreck. Mauritius

Pap kontra bankvilág: lesz-e nyertes a Fülöp-szigeteki LNG-csatában?

Egy Fülöp-szigeteki pap azzal házal nagy európai bankoknál, hogy ne segítsenek a hazájában cseppfolyósítottföldgáz-terminálokat építeni, miután egy januári tankerbaleset környezeti katasztrófát okozott, és a térségben emiatt sokan elveszítették a megélhetésüket.

Edwin Gariguez pap és az őt támogató természetvédők célja, hogy leállítsák a szennyező iparágak finanszírozását, ezért felszólították a nagyobb hitelintézeteket, hogy hagyjanak fel a Shell és a San Miguel projektjeinek finanszírozásával. A Shell új cseppfolyósítottföldgáz-terminált (LNG) létesítene a Verde-szigeti szorosban, ahol kétmillió ember él. A San Miguel, az ország legnagyobb áramtermelője pedig a közelben tárolt LNG-vel indítaná újra a Batangasban található 1200 megawattos Ilijan erőművét.

Volunteers,Clean,The,Ocean,Coast,From,Oil,After,A,Tanker Volunteers clean the ocean coast from oil after a tanker wreck. Mauritius
A filippinók a közeli vizek élővilágát és az ott élő embereket féltik az új LNG-beruházásoktól. 
Fotó: Shutterstock

Edwin Gariguez azután lendült akcióba, hogy az év elején a Fülöp-szigetek hetedik legnagyobb szigete, Mindoro keleti partjánál elsüllyedt egy 800 ezer liter ipari fűtőolajat szállító tartályhajó. A környezeti katasztrófa következtében ehetetlenné váltak a halak, az egyházközösségének nélkülöznie kell a tenger gyümölcseit, sokan pedig elveszítették a megélhetésüket.

Az atya többek között megkereste a Standard Chartered, a Barclays, a UBS, a Deutsche Bank és a DWS bankot. Gariguez felindultan távozott az utóbbi két hitelintézet képviselőivel történt találkozójáról, mint mondta, az aktivistákkal 

számonkérhetőséget és érdemi választ vártak, de ilyeneket nem kaptak.

Sok nagybank hirdeti magáról, hogy fontos számára a természet megóvása. Gariguez szerint való igaz, hogy a bankok erőteljesen szigorítottak a szénipar finanszírozásán, ám az olaj- és gázipar területén ez egyáltalán nincs így.

A Standard Chartered, a Deutsche Bank és a UBS a Reutersnek is általános reakciót adott: nyilatkozataikban állították, hogy együttműködnek a nem kormányzati szervezetekkel, és dolgoznak üzletpolitikájuk zöldítésén.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.