BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forgatókönyvírók után a színészek is sztrájkba kezdhetnek Hollywoodban

A streaming megszüntette a korábbi kiegészítő bevételeket, ami Hollywood szinte minden csoportját érinti.

Az amerikai színészszakszervezetet, a Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artistsot a tagok szavazása felhatalmazta, hogy sztrájkot hirdessen, ha nem tud megállapodni a producerek szervezetével. A szakszervezeti döntésre a forgatókönyvírók több mint egy hónapja tartó munkabeszüntetése idején került sor, és a leadott voksok 98 százaléka támogatta az esetleges sztrájkot Hollywood uraival szemben.

US-ENTERTAINMENT-TELEVISION-FILM-STRIKEDemonstrators hold signs while picketing during the continuing strike by the Writers Guild of America (WGA) in Los Angeles, California, on May 26, 2023. Picketing writers say they are striking for better compensation in a field that has been disrupted by the streaming industry. Writers also say they are looking for more stable working conditions and a better share of the profits generated by the rise of streaming. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Fotó: AFP

A mintegy 160 ezres – a színészeken túl kaszkadőröket, énekeseket, táncosokat, rádióbemondókat és bábmestereket is tömörítő – szervezet 65 ezer tagja adta le a szavazatát a kérdésben. A SAG-Aftra szerdán kezdi meg a háromévente kötött kollektív szerződés megvitatását a stúdiókat, streamingszolgáltatókat és más gyártókat tömörítő Alliance of Motion Picture and Television Producersszel. 

A jelenleg hatályos szerződés június 30-ig van érvényben.

Hétfőn a Netflixet, a Walt Disney-t, a Warner Bros. Discoveryt és a Paramount Globalt tömörítő AMPTP közölte, hogy céljuk mindenki számára előnyös szerződést kötni. Szakértők szerint a stúdiók számára a színészek sztrájkja nagyobb csapást jelentene a forgatókönyvírókénál, mivel a közeljövőben tervezett filmek és sorozatok megírása lezárult – írja a The Wall Street Journal.

Az írók munkabeszüntetése május 2-a óta tart, miután a producerek mindeddig hajthatatlannak bizonyultak. A 11 500 fős szervezet követelései között olyanok szerepelnek, hogy legyen kötelező minimális mennyiségű írót alkalmazni a filmek, sorozatok elkészítéséhez, de kulcsfontosságú szerepet játszik az is, hogy a streaming korában eltűntek a korábbi, a sorozatok és filmek újrajátszásához más országokban vagy DVD-n való értékesítéshez köthető jogdíjbevételek, amire az írók szeretnének valami kompenzációt.

Ezt a rendezői szakszervezet sikeresen kiharcolta magának, legalábbis a szombati, előzetes megállapodás alapján a csoport erről adott felvilágosítást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.