BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Skyscrapers,In,Abu,Dhabi,,United,Arab,Emirates

Az olajexportból élő Egyesült Arab Emírségek is egyre jobban érdeklődik a zöldhidrogén iránt

Az Egyesült Arab Emírségek lesz az ENSZ COP28 éghajlatváltozási konferenciájának házigazdája, valamint igyekszik diverzifikálni energiamixét, miközben a károsanyag-kibocsátását is csökkentené, így fontos szerepet szán a hidrogénnek az ország energiaellátásában.

Az Egyesült Arab Emírségek célja, hogy 2031-re évi 1,4 millió tonna hidrogént állítson elő, amit 2050-re a tízszeresére, 15 millió tonnára növelne – közölte a közel-keleti ország energiaügyi minisztériuma. A tervezett 1,4 millió tonnából 1 millió tonna lesz zöldhidrogén, amit a monarchia tiszta energiával foglalkozó vállalata, a Masdar állít majd elő, míg a fennmaradó 0,4 millió tonna kékhidrogént földgáz felhasználásával nyerik.

Skyscrapers,In,Abu,Dhabi,,United,Arab,Emirates
Fotó: Shutterstock

A tervek szerint nyolc éven belül két termelési központot hoznak létre: az egyiket Rusawi városában, míg a másikat Abu-Dzabi Kalifa (Khalifa Industrial Zone, KIZAD) nevű szabadkereskedelmi zónájában. A monarchia érdeklődését a hidrogén iránt több tényező is magyarázza: a világ egyik legnagyobb olajexportőrének számító ország lesz idén az ENSZ COP28 éghajlat-változási konferenciájának házigazdája, ezért igyekszik bizonyítani elkötelezettségét a témában.

Az is fontos, hogy az Öböl menti állam felülvizsgálja a 2050-ig szóló energiastratégiáját, mivel szeretné elérni az évszázad közepére kitűzött klímasemlegességi célt. Üzleti indoka is van a döntés hátterének: Sharif Alolama energia- és kőolajügyi államtitkár-helyettes a Reutersnek elmondta, hogy a megújuló energia felhasználásával előállított zöldhidrogénnek fokozatosan olcsóbbá kell válnia, valamint az Egyesült Arab Emírségeknek vezető termelőnek kell lennie.

Felismertük, hogy a hidrogén fontos szerepet fog játszani az energiamixben, talán nem a következő három-öt évben, hanem inkább tíz éven belül

 – mondta a politikus, majd hozzátette: a világszerte bevezetett támogatások és törvények csökkenteni fogják a költségeket, így jobban megéri előállítani. Ehhez kapcsolódik, hogy a közel-keleti országok igyekeznek csökkenteni függőségüket az olajexporttól. Az Egyesült Arab Emírségek éghajlatvédelmi minisztere tegnap külön bejelentette, hogy az arab ország 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxod-kibocsátást a korábban vállalt 31 százalék helyett.

A Roland Berger tanácsadó cég szerint a zöldhidrogénpiac értéke 2030-ra globálisan elérheti az 500 milliárd eurót, hiszen minden olyan szektorban keresett, amelyben magas a szén-dioxid-kibocsátás, így például a vegyiparban, az acélgyártásban, a légi közlekedésben és a hajózásban használt szintetikus üzemanyagok előállításához is kulcsfontosságú. Csakhogy a technológia egyelőre drága, ezért a különféle előállítási módok közül sokszor nem a leginkább környezettudatos győz.

A jövő a hidrogéntechnológiáé, ezt egyre többen ismerik fel a régióban is

Napjainkban a kormányok és a vállalatok lázasan keresik a fosszilis energiák kiváltásának lehetőségeit. A közelmúltban mintegy 60 magyar és német nagyvállalat vezetője és képviselője részvételével Bajor–Magyar Üzleti Online Fórumot tartottak a Bajor Hidrogénközpont és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség szervezésében. Az esemény célja a két ország hidrogénszövetsége tagjainak „összekapcsolása”, a technológiához kapcsolódó közös együttműködési lehetőségek feltárása volt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.