BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Falkland vagy Malvinas: véres ügyet kavart fel az EU, London tiltakozik

A Falkland-szigetek hivatalosan az Egyesült Királysághoz tartozik, de Argentína is igényt tart rá. Az unió a szóhasználat miatt magyarázkodhat.

A brit kormány éles kritikával illette az Európai Uniót, mivel szerinte sajnálatos szóhasználattal élt az EU, amikor az Egyesült Királysághoz tartozó Falkland-szigetekre az Argentína által preferált Malvin-szigetek elnevezést használta. Az eset kedden, az EU és Latin-Amerika közötti csúcstalálkozón történt, amikor az unió a szigetcsoportot Malvin-szigetek/Falkland-szigetek néven említette – írta az AP hírügynökség.

Fotó: AFP

Ami az egyik oldalon szomorúság, az a másikon öröm. Argentína, amely régóta igényt tart a szigetekre, diplomáciai diadalként üdvözölte az EU szóhasználatát.

Egyesek szerint ez a történet ékes bizonyítéka az Egyesült Királyság diplomáciai meggyengülésének, hiszen az unióból való 2020-as kilépésüket követően már nincsenek jelen az ilyen és ehhez hasonló csúcstalálkozókon, hogy képviselhessék álláspontjukat. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője, Max Blain úgy nyilatkozott, hogy az uniós tisztviselők azóta tisztázták álláspontjukat Nagy-Britannia felé. Kihangsúlyozta, hogy teljesen elfogadhatatlan lett volna az, ha az EU megkérdőjelezi a Falkland-szigeteki lakosok jogát arra, hogy maguk döntsenek a jövőjükről.

Hogy egyértelmű legyen, a Falkland-szigetek britek, ezt maguk a szigetlakók választották. Az unió azóta tisztázta, hogy a Falkland-szigetekkel kapcsolatos álláspontja nem változott, a sajnálatos szóhasználatuk után sem

– nyilatkozta. Hozzáfűzte, hogy aggodalomra ad okot az a feltételezés, hogy az uniós államok elismerik Argentína Falkland-szigetekre vonatkozó követeléseit.

Argentína azonban régóta igényt tart a Dél-Amerikától mintegy 480 kilométerre fekvő szigetcsoportra, amelyeken nagyjából 3500 ember él. A dél-amerikai ország álláspontja az, hogy a szigeteket 1833-ban jogtalanul vették el tőle. Nagy-Britannia, amely szerint területi igénye 1765-re nyúlik vissza, 1833-ban hadihajót küldött a szigetekre, hogy kiűzze az argentin erőket, amelyek ellenőrzés akartak szerezni a terület felett.

Argentína 1982-ben megszállta a szigeteket, ami miatt két hónapos háború robbant ki. Ezt Nagy-Britannia nyerte meg, a harcokban 649 argentin katona, 255 brit katona és három szigetlakó vesztette életét. A lakosok 2013-ban egy népszavazás során elsöprő többséggel szavaztak amellett, hogy továbbra is az Egyesült Királyság tengerentúli területe maradjanak.

Picture taken in Stanley, in the Falkland Islands (Malvinas), a British Overseas Territory in the South Atlantic Ocean, on October 12, 2019. Tourism it has become a source of secondary employment for many of the Falklands' inhabitants, traditionally dedicated to sheep raising. (Photo by Pablo PORCIUNCULA BRUNE / AFP)
Fotó: AFP

A Falkland-szigetek helyi kormánya csütörtökön szintén bírálta a Malvin-szigetek névhasználatot, egyúttal felszólította az EU-t, hogy tartsa tiszteletben az önrendelkezési jogot.

Óriási csalódottsággal tölt el minket, hogy a Falkland-szigetek vagy az Egyesült Királyság kormányával való egyeztetés nélkül döntöttek úgy, hogy szigeteinket olyan néven nevezik, amelyet agresszív és ellenséges szomszédunk, Argentína adott nekünk

– nyilatkozta Teslyn Barkman, a Falkland-szigeteki közgyűlés elnökhelyettese.

Az Európai Unió később közleményben jelezte, hogy jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy bármilyen álláspontot kinyilvánítson az ügyben, és kiemelte, hogy tagállamai nem változtatták meg korábbi álláspontjukat ezzel kapcsolatban.

Fontos szigeteket veszíthet el az Egyesült Királyság

Miközben a világ az orosz–ukrán konfliktusra figyel, az Egyesült Királyság is elveszíthet egy számára fontos területet. A Chagos-szigetekért Mauritiussal kell megküzdenie a diplomáciai csatornákon Londonnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.