BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Meyer Burger Freiberg Solar Plant

Az Egyesült Államokban létesít üzemet a vezető európai napelemgyártó

Az Európai Unió ugyan kiemelten kezeli a napelemgyártási kapacitások bővítésének felgyorsítását, hogy csökkentse az ázsiai importtól való függést, de ennek eredménye még nem kézzelfogható.

A svájci székhelyű Meyer Burger Technology németországi napelemgyártó egységének bővítése helyett a kedvező amerikai adótámogatások miatt az Egyesült Államokban hozza létre új üzemét – nyilatkozta Günter Erfurt vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek. A vállalat az európai napelemes piac egyik meghatározó szereplője, a Svájcban tervezett és kifejlesztett napelemcellákat Németországban gyártja, a szászországi Hohenstein-Ernstthal településen a kontinens legnagyobb létesítményét működteti.

Meyer Burger Freiberg Solar Plant
Fotó: AFP

A társaság összesen 1,4 milliárd dollár támogatást kapott a 2022 augusztusában életbe lépő amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA – Inflation Reduction Act) keretében, amely a Colorado Springsbe tervezett beruházás költségeinek mintegy harmadát fedezi. A klímavédelmi célokat szolgáló gazdaságélénkítő csomag egyebek között 

beruházási adókedvezményekkel igyekszik az Egyesült Államokba csábítani a megújuló energia területén működő külföldi cégeket.

A globális napelemgyártást Kína uralja, de az IRA jóvoltából az amerikai gyártókapacitások is lendületesen nőttek, és sikerült csökkenteniük importfüggőségüket Kínától – jelentette ki a cégvezető a hírügynökségnek. Egyben élesen bírálta az európai döntéshozókat, hogy nem lépnek fel határozottan a kínai napelemtermékek dömpingje ellen, ami egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt. Ez árcsökkentésre kényszerítette az európai gyártókat – tette hozzá.

A Meyer Burger üzemi vesztesége 43,3 millió svájci frankra (49,1 millió dollár) rúgott az idei év első hat hónapjában, miközben az értékesítés 70 százalékkal növekedett. Az Európai Unió is kiemelten kezeli a napelemgyártási kapacitások bővítésének felgyorsítását, hogy csökkentse az ázsiai importtól való függést, de ennek eredménye még nem kézzelfogható – mondta Günter.

A gyártókapacitások bővítése érdekében azt javasolta, hogy az európai gyártók számára biztosítsanak vámmentességet a gyártáshoz szükséges bizonyos létfontosságú alapanyagok importjára.

Készülhet a változásra kétszázezer lakossági napelemes

Zajlik a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) szaldóelszámolásának finomhangolása, az ősszel pedig megszülethetnek a döntések is – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A változásra az uniós elvárások miatt van szükség, legkésőbb 2024. január 1-jétől. A hazai gyakorlatban a HMKE-k döntően háztetőre szerelt, lakossági tulajdonban lévő napelemek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.