BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak összehozták a britek, amire a legoptimistább közgazdászok sem számítottak

Meglepetésre nőtt a gazdaság teljesítménye, de még mindig nem éri el a 2019-es szintet.

Nagy-Britannia gazdasága a második negyedévben – némi meglepetésre – növekedést produkált, amihez hozzájárult az erős júniusi teljesítmény, de továbbra is az egyetlen fejlett gazdasági térség maradt, amely még nem érte el a 2019 végi, válság előtti szintet – derült ki a pénteken közzétett hivatalos adatokból.

Fotó: AFP

A gazdaság 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben (2022 azonos időszakához képest), szemben a Reuters közgazdászok körében végzett közvélemény-kutatásában szereplő, stagnáló értékre vonatkozó konszenzussal.

A teljesítményt segítette a júniusi félszázalékos havi növekedés, amely meghaladta a Reuters felmérésében szereplő összes előrejelzést.

„Az infláció elleni küzdelem érdekében hozott intézkedéseink kezdik kifejteni hatásukat, ami azt jelenti, hogy megteremtjük a gazdaság növekedéséhez szükséges, erős alapokat” – mondta Jeremy Hunt pénzügyminiszter. A font a hírek hatására erősödni kezdett, egy fontért 1,27 dollárt adtak péntek reggel.

Bár Nagy-Britannia eddig az euróövezettel ellentétben elkerülte a recessziót, de a számok megerősítették, a Covid–19-járvány kezdete óta gyenge teljesítményt nyújt a szigetország gazdasága.

Az Egyesült Királyság GDP-jének alakulása 2023. II. negyedév
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.