BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legkeményebb melósok vonultak utcára Bulgáriában

Harmadik napja tüntetnek bányászok és a szénerőművek dolgozói a tiszta energiákra való átállás ellen.

Harmadik napja tüntettek vasárnap útlezárásokkal bányászok és a szénerőművek dolgozói Bulgáriában a tiszta energiákra való átállás ellen, amelynek keretében 2038-ig bezárnák a szénbányákat és a széntüzelésű hőerőműveket az országban.

A worker uses a torch to cut steel pipes near the coal-powered Datang International Zhangjiakou Power Station at Zhangjiakou, one of the host cities for the 2022 Winter Olympics, in China's northern Hebei province on November 12, 2021. (Photo by GREG BAKER / AFP)
Tüntetnek a szénerőművek dolgozói. Fotó: AFP (illusztráció) 

A tüntetők továbbra is hallani sem hajlandók a június eleje óta hivatalban lévő Nyikolaj Denkov miniszterelnök kormányának erre vonatkozó terveiről. Az ország délkeleti és délnyugati bányavidékén a demonstrálók képviselői elutasították a kormányfő Szófiába szóló meghívását – közölte Dimitar Manolov szakszervezeti vezető.

A pénteken kezdődött tüntetések ellenére a szófiai vezetés szombaton megküldte a környezetkímélőbb energiaforrásokra való átállás terveit az Európai Bizottságnak. Denkov azzal érvelt, hogy az erre vonatkozó szeptember végi határidőt teljesíteniük kellett, különben az ország milliárdos nagyságrendben veszített volna uniós forrásokat.

A pénzeket a kormány Bulgária három bányavidékének zöldenergiára történő átállására szánnák. A szakszervezetek szerint a 6,5 milliós országban nagyjából 120 ezer embert érintenének közvetlenül a szénbányák és szénerőművek bezárásai.

A tüntetők vasárnap is fenntartották négy fontos közlekedési útvonal blokádját Görögország és Törökország felé, kilométeres torlódásokat okozva.

Közben Szófiában kormányellenes tüntetés is zajlik, a tiltakozók az ukránbarát kabinet lemondását követelik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.