A gyerekinfluenszerek vagyonokat keresnek, de nincs garancia arra, hogy a pénzük náluk marad. Egyre több cég alkalmaz termékeik népszerűsítésére influenszereket a legfiatalabb korosztályból. Hollywoodban még ma is a közgondolkodás része, hogy ha egy filmben gyerek és kutya szerepel, az biztos kasszasiker lesz. 

Funimation Films Presents The North American Premiere Of "My Hero Academia: Heroes Rising"
WESTWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 19: (L-R) Loann Kaji, Ryan Kaji and Shion Kaji attend "My Hero Academia: Heroes Rising" North American Premiere at Regency Village Theatre on February 19, 2020 in Westwood, California. (Photo by Joe Scarnici/Getty Images for Funimation Films)
Ryan Kaji  Fotó: Joe Scarnici

A gyerekek sok esetben úgy válnak ismert influenszerekké, hogy ők maguk nincsenek tisztában annak negatívumaival. Ma már egyre több gyereknek van okostelefonja, a közösségi oldalakon is egyre fiatalabbak regisztrálnak, a legtöbbször persze szülői segítséggel, kikerülve a Facebook vagy az Instagram életkori megkötéseit. Felnőttek kezelik a gyerekek közösségi oldalait, a gyerekek által megkeresett pénzt is.

Gyerekek sokmilliós követőtáborral

Már vannak olyan több milliós követőtáborral rendelkező gyerekinfluenszerek, akiknek saját csatornájuk van. 

Közéjük tartozik a 12 éves Ryan Kaji, akinek Ryan’s World nevű YouTube-csatornáján többek között játékokat bontogat, tudományos kísérleteket végez, vicces videókat tölt fel. Az édesanyja teljes munkaidőben kezeli a fia csatornáját, és támogatja jócskán kifizetődő üzletét. A Forbes toplistáján első helyén szereplő Ryan egyetlen év alatt 22 millió dollárt, azaz több mint 6 milliárd forintot keresett az influenszerkedéssel és a nevével fémjelzett eladott játékokkal, amelyeket neves amerikai üzletláncok is árulnak már.

Nem sok garancia van azonban arra, hogy ezek a gyerekek mindig hozzájutnak a megkeresett pénzükhöz. Az erre vonatkozó szabályozás gyökerei a 30-as évekre nyúlnak vissza, amikor Kalifornia állam 1939-ben elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a Coogan -törvényként vált ismertté. 

Charlie Chaplinig vezet vissza a gyerekeket védő törvény gyökere

Charlie Chaplin egyik filmjében Jackie Coogan kisgyerekként szerepelt, aki később, már felnőttként, megtudta, hogy a szereplésért kapott több millió dollárt, a családja elköltötte. Jackie, perre vitte az ügyet, amit meg is nyert. A Coogan-ről elnevezett törvény ma előírja, hogy a gyerekszereplők jövedelmének 15 százaléka egy vagyonkezelőbe kerüljön, és idén augusztustól Illionois államban erre törvény is kötelezi a szülőt. 

Britney Spears története a másik példa arra, hogy hosszú évek kálváriája után, saját családja által anyagilag kihasznált helyzetétől, az ebből fakadó súlyos mentális problémáitól megszabadulva, végül kikerüljön apja gyámsága alól. Az amerikai énekesnő karrierje, az akkoriban népszerű Mickey Mouse Club egykori gyerekszereplőjeként kezdődött. Megkeresett pénzét az apja kezelte, és hasonlóan a pénzügyeihez, a fellépéseit, egyéb szerepléseit is ő irányította. 

Annual GLAAD Media Awards - Arrivals
Singer Britney Spears attends the 29th Annual GLAAD Media Awards at the Beverly Hilton on April 12, 2018 in Beverly Hills, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Britney Spears  Fotó: AFP

A TikTok, Instagram és a többiek azonban kimaradtak

Néhány másik államnak is megvan a saját változata a Coogan-törvényre, de általában nem védi azokat a gyerekeket, akik nevüket a TikTokon, Instagramon és egyéb más közösségi médiaplatformon használják. Ők ki vannak szolgáltatva a felnőttek akaratának és irányításának, hiszen például a legtöbb államban 17 éves kor alatt önállóan bankszámlát sem lehet nyitni. A legtöbben egyetértenek abban, hogy egy olyan törvényi szabályozás szükséges, amely nemcsak a gyerekek pénzügyi érdekeit, de a mentális egészségüket is védi.