BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel választások: van egy mutató, amibe belekapaszkodhat a PiS és Kaczynski – korai temetni őket

Felpörgött a szavazatok számlálása Lengyelországban, a voksok harmadát már összesítették.

Friss adatot közölt a lengyel választási bizottság a lengyel választások állásáról. Ebből az a konzekvencia vonható le, hogy a jelenlegi kormányerők tartják magukat, de mintha enyhe csökkenésnek indult volna az előnyük.

Poland Holds Parliamentary Elections
Felpörgött a szavazatok számlálása Lengyelországban, már a voksok harmadát összesítették. Fotó: Omar Marques

A lengyel állami szervek eddig csaknem 5,4 millió szavazatot dolgoztak fel, ez 31,94 százalékos arányt jelent. Úgy tűnik, hogy a számlálóbiztosok felpörgethették a munkát: az éjszaka lényegében stagnáló adatfeldolgozás délelőttre egyértelműen felpörgött. Hétfőn nem sokkal fél 10 előtt írta meg a Világgazdaság, hogy mintegy 3,5 millió szavazatot dolgoztak fel addigra, vagyis bő egy óra alatt újabb csaknem kétmillió vokson jutottak túl.

Most

  • a jelenlegi kormányzópárt, a PiS 39,96 százalékon áll, ami a fél 10-es 40,53 százalékhoz képest (ha nem is markáns) csökkenés.
  • Az ellenzéki fő erő, a KO 26,42 százalékon áll, és némi növekedést mutat a korábbi 25,9 százalékhoz képest.
  • A Harmadik út, akik a mérleg nyelve lehet 14,16 százalékon áll, ami ugyancsak növekedés a fél 10-kor jelentett 13,97 százalékhoz képest.
  • A Nowa Lewica most 8,02 százalékon áll, ez lényegében nem változott (8,01 volt).
  • A Konfederacja minimálisan visszaesett 7,41 százalékra a 7,45 százalékról.
  • A Párton kívüli Önkormányzat is stagnál, most éppen 1,87 a korábbi 1,88 százalék helyett.

Miután a jobboldali PiS jelen állás szerint nem számíthat koalíciós partnerre, nagyobb esély van a baloldali kormányerő (KO-Harmadik út-Nowa Lewica) felállására. Ugyanakkor van egy adat, ami némiképp reményt adhat Kaczynski tömörülésének. Még pedig, hogy a nagyvárosi feldolgozottság felette van az országos átlagnak. Így például a 19-es választókerület – ez a varsói – szavazatainak a 34,58 százalékát már megszámolták, miközben az országos átlag néhány százalékkal alacsonyabb.

Ebből talán arra lehet következtetni, hogy Lengyelországban nem áll elő az a helyzet, hogy a nagyobb városok inkább baloldali érzelmű voksai később kerülnek csak be a rendszerbe. Éppen ellenkezőleg, a vidéki szavazatok feldolgozása halad lassabban. Vagyis néhány százalékpontos tartalék még lehet itt a PiS-nek. Más kérdés, hogy ez mire lehet elég.

Lengyel választás: alulmérhetett a lengyeleknél is az exit poll

Lengyel választások – Az első hivatalos részleges adatok szerint növelte támogatottságát a Jog és Igazságosság kormánypárt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.