BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer kamion várakozik az ukrán–lengyel határon, tárgyalóasztalhoz ülnének a felek

A lengyel fuvarozóknak elegük lett az ukrán konkurenciából. A hétfő óta tartó határblokád miatt több mint húszezer kamion nem tudja folytatni az útját.

Korábban az ukrán gabona ügye okozott feszültséget Lengyelország és Ukrajna között, az elmúlt hetekben ezt felváltotta a fuvarozópiaci konfliktus. A lengyel fuvarozóknak ugyanis elegük lett az olcsó és szerintük a szabályokat nem mindig betartó ukrán konkurenciából, ezért a háború kitörése előtti piacvám visszaállítását követelő lengyel kamionosok hétfőn lezártak három fontos határátkelőhelyet , így napok óta rengeteg ukrán kamion várakozik arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére árujával.

Több ezer kamion várakozik az ukrán-lengyel határon
Több ezer kamion várakozik az ukrán–lengyel határon.
Fotó: Damien Simonart / AFP

A jelenlegi patthelyzet megoldása érdekében ukrán és lengyel tisztviselők hétfőre találkozót terveznek, ahol reményeik szerint közeledni fognak az álláspontok – írta meg a Bloomberg. Helyi beszámolók szerint már több mint húszezer kamion várakozik a lengyel–ukrán határon.

Szerhij Derkacs, az ukrán infrastrukturális minisztérium tárcavezető-helyettese az Ukrinformnak úgy nyilatkozott, hogy a lengyel fél követeléseit lehetetlen teljesíteni. Hozzátette, hogy a szállítás liberalizációjáról szóló megállapodás, amely eltörölte az ukrán fuvarozók által fizetendő piacvámot, az Európai Unió és Ukrajna közötti kétoldalú megállapodás volt, emiatt azt Lengyelország mint EU-tagállam egyoldalúan nem törölheti el.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.