A világ kakaóbab-termelésének mintegy háromnegyedéért felelős Nyugat-Afrikában a klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek jelentősen visszafogták a szüretet, ami miatt az árak rekordmagasra emelkedtek. Elemzők azonban úgy vélik, hogy a magas kereslet miatt a csokoládé árának növekedése tovább fog folytatódni – írta a CNBC.

Cocoa,Beans,In,The,Hands,Of,A,Farmer,On,The kakaó
A kakaóbab, és így a csoki ára is várhatóan tovább fog emelkedni, amíg nem csökken a kereslet. Fotó: Shutterstock

Az év eleje óta a kakaóbab árfolyama meredeken megemelkedett, februárban a 6, március elején pedig 7 ezer dolláros szintet is áttörte, jelenleg pedig 7100 dollár felet kereskedett tonnánként. A csokoládé alapanyagának ára rekordmagasra emelkedett, és az elemzők szerint még van benne lendület.

Némileg meglepő módon ugyanis a történelmi árnövekedést eddig még nem fogta vissza a globális kereslet.

Jellemzően a mezőgazdasági árucikkek esetében a hirtelen drágulásokat némi keresletcsökkenés követi, mielőtt a piac berendezkedne az új árakra. A kakaóbabnál ezt most nem látjuk 

– mondta Paul Joules, a Rabobank árupiaci elemzője. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy a fogyasztók számára a csokoládé egyébként is kényszervásárlás szokott lenni, így a kereslet dinamikája sokkal merevebb, mint más terményeknél.

A kakaó ára az egekbe szökött, le kell csapni a csokinyuszikra

Az afrikai Harmattan-szél idén sokkal erősebb lehet a megszokottnál és kiszáríthatja a kakaóföldeket. A várhatóan harmatgyenge termés pedig egekbe lőtte a kakaó árát, amit hamarosan a csokoládé drágulása követhet.

Ráadásul a feldolgozók nagy része még az áremelkedés előtt megkötötték szerződéseket, a drágább szállítmányok pedig csak néhány hónappal később fognak bekerülni a gyárakba. Joules szerint így jelentősebb keresletromlásra csak az év második felében lehet számítani.

A kakaóbab árfolyama
 

Az amerikai Hershey édességgyártó, a világ egyik legnagyobb csokoládéipai vállalata azonban már a múlt hónapban profitfigyelmeztetést adott ki a kakaóbab drágulása miatt, februári közleményükben pedig bejelentették, hogy emiatt fokozatos áremelést fognak bevezetni a termékeiknél.

Meddig mászhat még a csoki ára?

Az Elefántcsontpart a globális kínálat mintegy 44, Ghána pedig a termelés nagyjából 14 százalékát adja, ezek az országok pedig tavaly szokatlanul heves esőzéseket tapasztaltak, miközben az ültetvényeket járványok tizedelték meg. A nyugat-afrikai kínálat így jelentősen visszaesett.

A természeti katasztrófák veszélye idén is nagy lesz, mivel az El Nino visszatérése szárazabb időjárást hoz magával – ez a termelés stabilizálódásához is vezethet, ám a szélsőséges időjárás újra károkat okozhat a növényekben.

A kínálat gyenge, ezért addig nem számíthatunk az árak csökkenésére, amíg nem indul el egy jelentősebb keresletrombolás, és a piac újra képes lesz egyensúlyba kerülni. Ehhez azonban még idő kell 

– figyelmeztetett Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiáért felelős vezetője egy február 15-én közzétett kutatási jegyzetben.

„Fenntartható” lesz a csoki és a kakaó az EU-ban – sokkal drágábban, mint eddig

A fenntarthatósági szabályok betartása sokba kerül a termelőknek, a költségeket pedig továbbhárítják a fogyasztókra.