BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem 10 százalékkal erősödött a kínai ingatlancégek részvényindexe pénteken

A befektetőket jókedvre hangolta, hogy a kínai támogatási csomag a lakásvásárlóknak nyújtott alacsonyabb előlegkövetelményeket és 300 milliárd jüan, azaz 42 milliárd dollár központi banki finanszírozást is tartalmaz. A cél az, hogy az állami támogatásokból a cégek megvásárolhassák a felesleges lakásokat a fejlesztőktől.

Az ezer sebből vérző kínai ingatlanpiac megmentésére eddigi leghatározottabb kísérletét jelentette be pénteken a kínai kormány, mivel a hatóságok egyre jobban aggódnak a betliző ágazat gazdasági növekedésre gyakorolt hatása miatt.

A Building Construction By China Vanke in Nanjing
Kínai félkész házak / Fotó: NurPhoto via AFP

A támogatási csomag a lakásvásárlóknak nyújtott alacsonyabb előlegkövetelményeket és 300 milliárd jüan, azaz 42 milliárd dollár központi banki finanszírozást is tartalmaz, hogy az állami támogatásokból a cégek megvásárolhassák a felesleges lakásokat a fejlesztőktől. Ezeket az ingatlanokat aztán megfizethető lakásokká alakítanák át. Emellett az önkormányzatokat is lakásvásárlásra akarják ösztönözni.

Bár a részvénybefektetők örömmel fogadták a hírt – az ingatlancégek részvényindexe pénteken közel 10 százalékkal emelkedett, a Bloomberg szerint azonban korántsem egyértelmű, hogy a terv véget vet-e az ingatlanválságnak. A kínai központi bank által bejelentett finanszírozás csak töredéke annak, amire egyes elemzők szerint szükség lenne a lakáspiaci kereslet-kínálat aránytalanságának megoldásához, és sok potenciális vásárló várja még, hogy az árak tovább csökkenjenek, mielőtt beszállna.

A pénteki bejelentés mindazonáltal aláhúzta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök ismét a világ második legnagyobb gazdaságának támogatására összpontosít. Joggal, hiszen számos kihívással néznek szembe a vállalatok, az emelkedő amerikai vámoktól kezdve a magas ifjúsági munkanélküliségig.

A kérdés most az, hogy a hatóságok képesek lesznek-e a pénzügyi erő és a politikai kiigazítások megfelelő kombinációját összehozni a bizalom megerősítésére anélkül, hogy visszatérnének a korábbi évtizedek hibáihoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.