BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyakló nélkül veszi fel a hiteleket Románia

Idén 8,5–9,5 milliárd euró értékben bocsát ki államkötvényeket Románia, a tervek szerint a nemzetközi piacokról vonva be tőkét, ám ha tovább emelkedik a büdzsé hiánya, ez az összeg is nőhet – közölte a bukaresti pénzügyminisztérium.

Egyre valószínűbb, hogy Románia újabb eurókötvény-kibocsátásra kényszerül a vártnál nagyobb költségvetési hiánya finanszírozására – írja a Bloomberg.

Bucharest,, Románia ,-,May,25,,2014.,The,National,Bank,Of
A román jegybank épülete / Fotó: Shutterstock

Keleti szomszédunk, amely idén már több mint 8 milliárd dollárnyi forrást vont be a nemzetközi tőkepiacokról dollárban és euróban denominált kötvényei kibocsátásával, idén még 2032-es és 2037-es lejáratú állampapírokkal töltheti fel devizatartalékait. A rövidebb lejáratú papírok kamatlába 285 bázisponttal, míg a hosszabb lejáratúaké 320 bázisponttal haladhatja meg a referenciaszintet – értesült az amerikai hírügynökség.

A bukaresti kormány egyre elkeseredettebb küzdelmet vív az 5 százalékosra becsült költségvetési hiány csökkentéséért, miközben az idei négy választás miatt egyre nagyobb a nyomás Marcel Ciolacu miniszterelnökön a bérek és a nyugdíjak emelésére.

A pénzügyminisztérium korábban közölte, hogy 2024-ben 8,5–9,5 milliárd eurót vesznek fel a nemzetközi piacokról, ám ha tovább nő a büdzsé hiánya, ez az összeg még emelkedhet.

A legutóbbi, várhatóan éppen kedden záruló eladásból származó devizabevételt a hiány finanszírozására és az államadósság törlesztésére fordítják.

Románia az elkövetkező hónapokban igyekszik értékesíteni szamurájkötvényeit is, miután februárban egy zöldkötvénnyel debütált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.