BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ausztrália

Válás Kínától, eljegyzés Ausztráliával – új nyersanyag-beszállítót keres az Európai Unió

A Brüsszel és Canberra közti egyezmény beruházásokra és közös kutatási projektekre is kiterjed. Az EU ezzel meg tudná kerülni Kínát, és Ausztrália óriási nyersanyagkészletére támaszkodna.

Az Európai Unió és Ausztrália kedden aláírt egy megállapodást, amely fellendítené a két gazdaság közti kereskedelmet a csúcstechnológiához és a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen ásványi anyagok esetében, amelyet eddig a kínai beszállítók uraltak a kontinensen.

ausztrália
A jövőben az ausztrál bányák biztosíthatnák a kritikus nyersanyagokat az unió iparának / Fotó: Andrew Leeson / AFP

A Bloomberg értesülése szerint brüsszeli és canberrai miniszterek egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelyet a következő hat hónapban konkrét intézkedések közös kidolgozása követne. Az egyezmény célja, hogy az EU könnyebben tudjon hozzáférni az ausztrál nyersanyagokhoz, amelyeket saját iparában használna fel.

Ausztrália megbízható partner és a nyersanyag-kitermelés egyik globális vezetője. Együttműködésünk biztonságosabb ellátási láncok kiépítését, beruházásokat és közös kutatásokat eredményez

– írta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa keddi nyilatkozatában, és kiemelte, hogy az ausztrál és az uniós tisztviselők már el is kezdték a megállapodás részleteinek kidolgozását.

A nyersanyagellátás az utóbbi években kulcsfontosságúvá vált a nyugati gazdaságok számára: Kína az egyik legfontosabb beszállítója többek között a ritkaföldfémeknek, a lítiumnak és a magnéziumnak, amelyek a csipek, napelemek vagy katonai hardverek gyártásában is elengedhetetlenek.

A Washington és Peking közti kereskedelmi vita lehetséges eszkalációja azonban azzal fenyeget, hogy az EU nem tud hozzáférni a Kínában kitermelt ásványi anyagokhoz, ez pedig az orosz–ukrán háborút követő energiaválsághoz hasonló csapást mérne az uniós iparra.

Kína korábban fegyverként vetette be az exportkorlátozásokat, s kétségtelen, hogy az USA szövetségeseit sem kímélné meg ettől – az EU-nak ezért minél előbb alternatív beszállítókat kell találnia.

Ausztrália több szempontból is ideális partner: a világ egyik legnagyobb készletével rendelkezik több kritikus ásványi anyagból, saját iparának fejlesztéséhez régóta keres külföldi befektetőket, ráadásul az USA és Európa egyik legfontosabb szövetségese a déli féltekén. Még a távolságok sem változnának jelentősen, és a tengeri szállítás esetében csak egy-két nappal nőne meg a hajózási idő.

A most aláírt nyilatkozat még korántsem jelent megállapodást, a brüsszeli és a canberrai bürokrácia pedig még hónapokig fog vitatkozni és rágódni a részleteken. Ilyen típusú egyezményről már korábban is volt szó a gazdaságok között, ám a tárgyalások több alkalommal is kudarcba fulladtak.

A szerződés sikere még nem garantált, miközben a miniszterek nyíltan beszéltek arról, hogy ezzel elszakadhatnak Kínától. Emiatt félő, hogy Peking megtorló intézkedéseket fog bevezetni, amiért az EU az amerikaiakhoz csatlakozott.

Egyelőre nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás az EU és Ausztrália között

Az unió számtalan szabadkereskedelmi egyezményt hozott tető alá, például Szingapúrral, Japánnal, Vietnámmal és latin-amerikai országokkal, de Ausztráliával egyelőre nem sikerült dűlőre jutni.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.